BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Átadták Magyarország harmadik zenélő útját, ezt a dalt játssza

Elkészült Magyarország harmadik zenélő útja. A 21-es úton építették ki azt a szakaszt, amelyen az Ismerős Arcok Nélküled című dalának részlete hallható, ha megfelelő sebességgel halad át rajta egy autó. Íme a videó arról, hogyan hangzik, amikor áthalad valaki a zenélő úton.

Szerdán átadták Magyarország harmadik zenélő útját. A 21-es főút Hatvan és Lőrinci között fekvő akusztikus szakaszán immár az Ismerős Arcok zenekar közkedvelt slágerét, a Nélküldet játssza le az arra hajtó forgalom – számolt be a Magyar Építők. Az átadón részt vett Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium út- és vasútépítésért felelős helyettes államtitkára, Szabó Zsolt és Becső Zsolt helyi országgyűlési képviselők mellett az együttes tagjai is. 

zenélő út
A legújabb zenélő úton az Ismerős Arcok kedvelt slágerét hallhatják az arra járók / Fotó: Magyar Építők

Magyarország harmadik zenélő útja készült el

Az akusztikus burkolatot a 21-es főút Heves és Nógrád megyei szakaszainak továbbfejlesztésének keretében építették ki az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából. Az útszakasz már a nyár elején elkészült, de teszteléskor probléma merült fel. Kiderült: az óránként 80 kilométeres sebességnél nem megfelelően játszotta le az ismert számot, ezért nem helyezték korábban forgalomba. Vissza kellett marni az utat, és újra lemodellezték – számolt be nyár közepén Becső Zsolt helyi országgyűlési képviselő. Végül szeptember elejére csúszott az átadás.

Az első zenélő út: 67-es út

Magyarország első zenélő útszakasza 2019-ben készült el, méghozzá a 67-esen, amelyen stílszerűen a Republic együttes 67-es út című slágerét lehet hallani, amikor a barázdált részen áthajtunk. Az előadás 80 kilométeres óránkénti sebesség mellett a legjobb.

A második zenélő útszakasz, Borsodban készült el

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tavaly a kormányfő jelenlétében adták át a zenélő szakaszt: ahol a 37-es út átfogóbb felújítása zajlott, annak részeként készült el az újharangodi és bekecsi csomópont közötti mintegy tíz kilométer. Ez foglalja magába azokat a métereket, ahol az Érik a szőlő kezdetű magyar népdal csendül fel.

A harmadik zenélő szakasz egy komolyabb útfejlesztés része 

A kétszer egysávos 21. számú főutat 2015 és 2019 között fokozatosan bővítették kétszer két sávosra, ennek köszönhetően Salgótarján és Hatvan között ma már mintegy 52 km hosszon összesen 4 sávon közlekedhetnek az autósok. Az útfejlesztés után a közelmúltban kiegészítő munkákat is végeztek, melynek során egységesítették a forgalomtechnikai elemeket, valamint a tömegközlekedés használatát elősegítő fejlesztéseket is végeztek – tájékoztatott csütörtökön, az átadást követően az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Ilyenek voltak egyebek mellett

  • a július 5-én Pásztón az Irinyi úti különszintű csomópontban lévő buszöblöknél átadott buszvárók és a gyalogosok biztonsága érdekében létesített gyalogátkelőhelyek,
  • az itteni közvilágítás és a térfigyelő kamerahálózat bővítése
  • a csomópontnál kiépített két, összesen 46 férőhelyes szilárd burkolatú gépjárműparkoló, 
  • valamint az 50 kerékpár befogadására alkalmas fedett tároló, 
  • illetve a személyi biztonság növelése és a vagyonvédelem érdekében a 21. számú főút legtöbb aluljárójában: Tar, Mátraverebély, valamint Bátonyterenye térségében telepített kamera rendszer 

kiépítése.

Ismerős Arcok-számot hallhatnak az erre járók

A zenélő útszakasz a projekt megkoronázásaként valósult meg, mely különleges élményt nyújt a gépjárművel közlekedőknek. A javítás után hallgassuk meg, hogy szól a sokak által jól ismert sláger a harmadik hazai zenélő útszakaszon:

Mi is az a zenélő út?

Az úgynevezett zenélő út lényege, hogy az aszfalt felső rétegén rovátkolást alakítanak ki, így azon autóval áthaladva különböző magasságú hangok hallhatók, amelyek magassága a barázdák mélységétől és egymástól való távolságuktól függ. A zenélő útszakaszokat a balesetek számának csökkentése céljából alakították ki. A dallamok kiválasztását általában annak helyi ismertsége indokolja. 

Az első zenélő utat 1995-ben építették meg Dániában. Mára már számos országban található zenélő út, így az Egyesült Államokban, Dániában, Dél-Koreában, Hollandiában, Indonéziában, Iránban, Japánban, Kínában, San Marinóban, Tajvanon, Ukrajnában.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.