BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érdemes az ötszázalékos lakáshitelkamatokra várni, az árak emelkednek

Országosan 5 százalékkal, Budapesten 14 százalékkal nőttek az ingatlanhirdetésekben szereplő árak év végéhez képest, az 1,2 millió forintos átlagos fővárosi négyzetméterárak feléért lehet vidéken vásárolni most. A vissza nem térítendő lakástámogatások kivezetésével 11 millióról 17 millióra emelkedett a felvett lakáshitelek átlagos összege, a kihelyezett kölcsönök összértéke megduplázódott már most.

Idén 25-30 százalékkal több lakóingatlant adnak el, mint tavaly, a júliusi lakáspiac soha nem látott forgalmat hozott – hangzott el az OTP Ingatlanpont és az OTP-csoport ingatlanhirdetési portálja, a Zenga közös évértékelő tájékoztatóján kedden.  

Értékelik az idei számokat az OTP ingatlanos cégeinek vezetői / Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

Kisebb hullámzásokkal, de egyértelműen jobban alakul a lakáspiac 2024-ben, mint 2023-ban, de a korábbi évek szárnyalása nem fog visszatérni, nem fog 2014–2021 közötti sebességgel növekedni a forgalom és az árak – fogalmazott Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont Kft. vezető elemzője.

Főbb piaci mutatók:

  • első negyedév előzetes adatai szerint a KSH 36 százalékos, a második negyedévben 20 százalékos forgalomnövekedést jelzett előző évi bázishoz képest,
  •  második negyedévben stagnálás közeli csökkenés volt,
  • az év egészére 25 százalékos forgalomnövekedésre számítanak, tavaly 100 ezer körüli tranzakció volt, ez idén 130 ezer körül alakulhat ideális esetben,
  • mindezt akkor, ha nem lesz visszaesés a jövő évi esetleges lakástámogatási elemek bejelentésének hatására az év végén.

Hogyan alakultak a lakásárak?

A nominál, azaz inflációval nem korrigált árak 8-10 százalékkal emelkedtek a második negyedévben, amikor 4-6 százalékos reál drágulás volt, az elmúlt 10 évben látott 15 százalékos nominális árnövekedés után.

A nyári három hónapban kicsit nőtt az alku szint, 6,7 százalékot tudtak nyáron alkudni a végső meghirdetett árból

Rekordok is dőltek: nyáron Budapesti paneleknél 1,6 százalékra csökkent az alku,  a községi házaknál viszont 9,3 százalékra, majdnem 10 százalékra nőtt.

Lakásépítések az élénkülő kereslet fényében

Bár az első félévben a megépült lakások és a kiadott engedélyek száma egyaránt 18 százalékkal csökkent, mert a megépülő lakások száma kis késéssel tudja követni a kereslet élénkülését, így ebben még csökkenés várható.

A budapesti újlakás-piacon az OTP saját felmérése szerint

  • az első félévben 90 százalékkal nőtt az új kínálat, ez 3 ezer lakást jelent,
  • a forgalom is bő kétszeresére nőtt: 3,5 ezer új társasházi lakást adtak el a második félévben,
  • a forgalom jobban nőtt, mint az új kínálat, így az eladatlan lakáskészlet jelentősen csökkent, 850 azonnal költözhető lakás volt,

sorra indulnak a nagy projektek, jó ütemben haladnak az építések, 

  • látványosan dübörög ez a szegmens,
  • az árnövekedés töretlen, de nem olyan meredek, mint az elmúlt tíz évben,
  • idén 6500 új társasházi lakás átadása várható Budapesten, ez 15 százalékkal több mint tavaly.

Mi várható 2025-ben?

Szárnyalás nem, de növekedés igen, a vártnál lassabb a kilábalás a recesszióból, az óvatosság enyhül, nő a fogyasztás, ez a kilábalás jövőre is folytatódik – sorolta Valkó Dávid.

Pluszkeresletet generálhat a 2023-ban elhalasztott kereslet aktivizálódása, de 

az új lakástámogatási rendszerek esetleges bejelentése esetén kivárást hozhat.

Élénkülhet idén és jövőre a befektetési célú kereslet, nettó bérleti hozam 4-5 százalék Budapesten most, vidéken 6-7 százalék.

Az állampapírokon még mindig magasabb befektetéseket lehet elérni, de ha az értéknövekedés is hozzáadódik, újra vonzóbb lehet az ingatlanbefektetés.

A várakozások szerint 

  • jövőre 500-1000 milliárd áramolhat az állampapírpiacról a lakáspiacra,
  • hot topic az önkéntes nyugdíjpénztári pénzek jövője,
  • a választások előtti év 2025, mindig hoz kedvező lehetőségeket lakásvásárlásra, ezért állami támogatások, programok várhatók,
  • 5 százalékos THM bevezetése egyelőre nem tudni, mikor reális,
  • az aranyvízum pluszkeresletet generálhat a felső kategóriában,
  • az újlakás-kínálat is látványosan bővül, az árak is nőnek, húzza a használtak árát,
  • 2025 még jobban erősödhet mindkét fontos mutató.

Az ingatlanvétel iránt érdeklődők száma 35 százalékkal nőtt – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP csoport korábbi otpotthon márkájából alakult zenga.hu ingatlankereső portál ügyvezetője.

Visszatértek az érdeklődők a piacra, az élénkülést mutatja a hirdetési idők alakulása: 

tavaly sok volt a beragadó ingatlan, a 3-6 hónapon túli hirdetés, most ötszörösére nőtt az egy hónapon belüli hirdetések száma és jelentősen csökkent a 6 hónapon túliaké.

Nőtt az értéknövelő hirdetők aránya is.

Brutálisan nőttek a bérleti díjak

  • Az albérletpiaci díjak átlagosan 76 százalékkal emelkedtek az elmúlt 6 évben.
  • A bérleti díj most 248 ezer forint országos átlagban.
  • Budapesten mérsékeltebb növekedés: 58 százalékkal  289 ezer forintra nőtt az átlag.
  • Vidéken Debrecen élen jár 275 ezer forintos havi bérleti díjakkal.
LUS_0148
20210623 Budapest Elkészült Budapest legszélesebb sétálóutcája.Cordia International Zrt.  Futureal csoport Újabb állomásához érkezett a Corvin Sétány, Közép-Európa egyik legnagyobb, több mint egy évtizede elindított városrész-megújítási programjának központi eleme: szerkezetkész a Grand Corvin második ütemében épült utolsó lakóháza is. A beruházással 22 hektár terület újult meg. Összesen közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 ezer négyzetméter irodaterület és 50 ezer négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült meg. Sajtóbejárás Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Berobbant a lakáspiac az év elején / Fotó: Kallus György

Mit keresnek az érdeklődők?

  • 83 százalék eladó, 17 százalék kiadó lakást keres,
  • 51 százalékban házat, családi ház 30 százalék, téglalakás 14 százalék, 
  • 2 szobás a legtöbb, 3 szoba a második legtöbb keresés.

A legtöbben a 20-40 millió forintos ársávban keresnek, de ennél jóval magasabbak az árak.

2025 lesz a piac magára találásának éve, erősebb lesz az ideinél Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője szerint.

A szakember rámutatott, hogy a jövőre várt felívelés egy része előrejött az idei évre, nagyot ment a piac, amiatt viszont visszafogottabb lesz emelkedésben 2025, különös tekintettel arra, hogy megvan az évek óta vágyott fogyasztói bizalom, amire az egész piac épül.

Tavaly 600 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki, idén ez bőven duplázódni fog,

akár 1600 milliárd körül is alakulhat, és 2025-ben is ezen a hasonló szinten gondolkodnak – összegezte  Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

Idén a CSOK Plusz adott lendületet, a falusi CSOK maradt, mint vissza nem térítendő támogatás, a kieső részt hitelből fedezték a vevők, ezért a tavalyi 11 millió helyett idén 17 milliót meghaladta az átlagos hitelösszeg.

Tapasztalatok szerint a 6 százalék körüli hitelkamatoknál megjelennek az ügyfelek, de hogy 

az 5 százalék körüli THM mikor érhető el, nem tudják megjósolni, hiszen a 10 éves állampapír hozama is stabilan 6 százalék fölött marad.

Nem biztos, hogy érdemes az alacsonyabb kamatokra várni, mert a lakásárak közben emelkednek – szögezték le az ingatlanpiaci szakemberek.

Így lehetnek 20-25 százalékkal olcsóbbak az új lakások

Alacsonyabb kategóriájú lakásokat hiányol a magyar piacról az építőipari szakszövetség. Megkérdeztük a lakásépítőt, hogyan lehet olcsóbban építeni a jelenlegi piaci átlagárnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.