BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romlott a gazdaság és nincs kizárva, hogy tovább gyengül - véli az USA pénzügyminisztere

Erősen romlott az amerikai gazdaság, és nincs kizárva a további gyengülés Henry Paulson pénzügyminiszter szerint.


Paulson úgy értékelte, hogy egyelőre nem múltak el az ingatlanpiac és a pénzügyi szektor zavaraiból eredő kockázatok.

- Az amerikai gazdaság... erősen romlott... a kockázatok továbbra is fennállnak - mondta, de következetesen kerülte a recesszió kifejezés használatát, nyilván el akarván kerülni a befektetői és a fogyasztói hangulat további rontását.

Derűlátását fejezte ki ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy a kongresszusban elfogadott gazdaságösztönző intézkedések keretében már május elején kiérkeznek az első adó-visszatérítési csekkek a fogyasztókhoz.

- Meggyőződésünk, hogy a csekkek, tekintve, hogy mit céloznak, valódi változást fognak hozni a gazdaságba - mondta Paulson.

A pénzügyminiszter egy befektetői tanácskozáson szólalt fel, és arról is szólt, hogy a jelzálogpiac megsegítéséhez emelni kell a lakossági jelzáloghitelező intézetek tőkéjét. Szerinte ez nagyon fontos, fontosabb sok olyan intézkedésnél, amelyről jelenleg a kongresszusban tárgyalások folynak. Azt is megjegyezte viszont, hogy a cégek ne a kormánytól várjanak segítséget a tőkeemeléshez, cselekedjenek saját maguk.

Az amerikai nagybankok az utóbbi hónapokban már az értékpapír-veszteségeiket megközelítő értékben gyűjtöttek tőkét mind a felzárkózó piaci állami vagyonalapoktól, mind a tőzsdéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.