BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pesszimizmus a piacon

Borús hangulat uralkodott tegnap a térség pénz- és tőkepiacain. A forint újabb történelmi mélypontra esett az euróval és a svájci frankkal szemben.

A közös uniós fizetőeszközért csaknem 310 forintot kértek a kereskedők, a frank a 210 forintot tesztelte. Ez a bankok devizahitel-állománya miatt is aggasztó, hazánkban a lakossági hitelállomány több mint 60 százalékát teszik már ki a svájcifrank-alapú kölcsönök. Nem csoda, hogy a Moody’s hitelminősítő is sötét képet festett tegnapi elemzésében a térség bankjairól, s emiatt a kelet-közép-európai régióban jelen lévő hitelintézetek árfolyama hatalmasat esett.

Az OTP például 12,6 százalékos mínuszban, 2046 forinton zárt, erre 2002 ősze óta nem volt példa. Ez azonban nem kirívó, az osztrák Erste vagy a lengyel Pekao Bank még nagyobbat zuhant. Az államkötvénypiacot sem kímélték a kereskedők.

A referenciahozamok tavaly november óta nem látott magasságokba emelkedtek, a hároméves államkötvényé megközelítette a 13 százalékot, emiatt a szakemberek szerint elmaradhatnak a tervezett rendszeres államkötvény-kibocsátások.

 A rövid lejáratú diszkontkincstárjegyek referenciahozama is 10 százalék fölé emelkedett, emiatt pedig akár a jegybank is kamatemelésre kényszerülhet hétfőn.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.