BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hozta a papírformát az MTelekom

A várakozásoknak megfelelően alakult a Magyar Telekom második negyedéves eredménye. Bár a bevételek 6,9 százalékkal mérséklődtek, ez főként annak a hatása, hogy feloldották azt a 8,5 milliárd forintos elhatárolást, amely a vezetékesből a mobilhálózatba irányuló forgalmi bevételhez kapcsolódott. Ezt figyelmen kívül hagyva a bevételek 2,1 százalékkal csökkentek negyedéves szinten.

Az EBITDA 11,8 százalékos visszaesése is sokkal barátságosabb képet mutat, ha a tavalyi negyedévből kiveszünk egy egyszeri tételt. A tisztított EBITDA 4,4 százalékos csökkenése pontosabb képet ad a Magyar Telekomnál látható trendekről – derül ki a Concorde elemzéséből. Ez a mérséklődés a bevételek zsugorodásának és az új szolgáltatásokhoz kapcsolódó magasabb kiadásoknak a következménye, amelyet a költség-visszafogási intézkedések csak részben tudtak ellensúlyozni. Pozitív hatással volt ugyanakkor az IKO–Telekom Media Holding tranzakció második negyedévi zárásából származó 1,4 milliárd forint egyszeri bevétel.

A nettó eredmény 16,8 százalékkal, 44,7 milliárd forintra zuhant, ehhez az EBITDA visszaesése mellett a pénzügyi költségek növekedése is hozzájárult. Ezt csak részben tudta ellensúlyozni az értékcsökkenési és amortizációs kiadások mérséklődése, valamint az alacsonyabb társasági adó az év első felében.

A lakossági szolgáltatások terén igen kedveltek a tévé-előfizetések, az IPTV-sek száma háromszorosára nőtt a múlt évben, az idén pedig 87 ezer műholdas előfizetőt szerzett a vállalat. Ennek hatására azonban a szolgáltatáshoz kapcsolódó fix költségek is jelentősen emelkedtek. A televízió-előfizetések felfutásának hatására a tárgyi eszközökbe, illetve immateriális javakba történő beruházások 7,1 milliárd forintra ugrottak a második negyedévben.

Mindez azonban nem tudta ellensúlyozni a vezetékes szolgáltatások 13,8 százalékos bevétel-visszaesését. Ennek egyik fő oka az a tendencia, hogy az ügyfelek mobilmegoldásokkal helyettesítik a vezetékest. Az internetes bevételeket mérsékelték a csökkenő árak és az, hogy az ügyfelek kedvezőbb díjcsomagokra váltottak. A vezetékes telefonok piacát egyértelmű hanyatlás jellemzi: csökken az ügyfélszám, a forgalom és a tarifaszint. A mobilszolgáltatásokhoz kapcsolódó bevételek terén a visszaesés enyhébb volt, 2,8 százalék. Itt meghatározó a forgalom és a tarifaszintek egyaránt kedvezőtlen trendje. Tovább csökkent az ügyfelek száma, a T-Mobile ennek ellenére növelte piaci részesedését, amely a SIM-kártyák száma alapján 44,2 százalék.

A vállalati szolgáltatások terén a lakossági üzletágnál jelentősebb visszaesést lehetett tapasztalni. A szegmensben érzékelhető EBITDA-csökkenést részben a bevételek összetételének változása okozza. Növekszik az alacsonyabb EBITDA-rátájú információtechnológiai és rendszerinformációs szolgáltatásokból származó bevételek aránya, ugyanakkor tovább esnek a magasabb jövedelmezőségű hagyományos szolgáltatásokból származó bevételek. A vezetékes szolgáltatások bevételei 34 százalékot zuhantak. Ebben kulcsfontosságú szerepet játszottak a vállalati ügyfeleknél bekövetkezett létszám- és költségcsökkentések. A megszorító intézkedések a mobilszolgáltatások piacát is befolyásolták: itt a bevételek 6 százalékkal maradtak el a múlt évi adatok mögött.

Az első féléves számok hatására a cég az éves várakozásait is módosította, most már maximum ötszázalékos EBITDA- és kétszázalékos árbevétel-csökkenéssel számolnak, ez megegyezik az elemzői jóslatokkal. PM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.