BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klímavédők kérdőjelei

A civilek elvetik az Európai Bizottság tervét a tárgyalások felgyorsítására.

Éves szinten 2–15 milliárd eurót ajánl fel az Európai Unió a fejlődő országoknak, hogy segítse a klímaváltozás elleni küzdelmüket – jelentette be az Európai Bizottság.

Az összeg nem véletlenül ennyire bizonytalan, azt ugyanis Brüsszel a globális felmelegedés hatásai elleni küzdelmet meghatározó, jelenleg készülő egyezménytől teszi függővé.

Így a felajánlás célja leginkább az lehetett, hogy kimozdítsa a holtpontról a kiotói egyezményt felváltani hivatott, a tervek szerint decemberre megszülető koppenhágai megállapodásról szóló tárgyalásokat.

José Manuel Barroso, a bizottság elnöke mindenesetre elégedett. „Kevesebb mint kilencven nappal a koppenhágai csúcs előtt jelentős előrelépéseket kell tennünk. A bizottság ezért tette az asztalra az első értelmes javaslatot a klímaváltozás elleni harc finanszírozásával kapcsolatban” – nyilatkozta a portugál politikus.

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos is azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a tárgyalások felgyorsuljanak. Kérdéses azonban, mire lesz ez elég. A bizottság számításai szerint a fejlődő országok számára a következő évtized közepén évente százmilliárd eurós kiadást jelenthet az üvegházhatást okozó gázok hatása elleni küzdelem.

Brüsszel a hiányzó összeget részben a fejlett és feltörekvő gazdaságoktól várja. A fejlett államok fizetőképessége, gázkibocsátása és környezetpolitikai ambíciói alapján kalkulált 22–50 milliárd eurós hozzájáruláson kívül egy globális kibocsátáskereskedelmi piacból származó évenként 38 milliárdos bevétel, illetve a fejlődő országok saját forrásai biztosítanák a bizottság szerint a klímaprogram megvalósítását.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.