BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válságadó érintheti az osztalékot is

A Magyar Telekom egy számjegyű bevétel- és EBITDA-csökkenést jelentett

 Mind a bevétel, mind az adó előtti eredmény az első és második negyedévhez képest kisebb mértékben – 3 százalékkal – marad el az egy évvel korábbitól – emelte ki a távközlési csoport gyorsjelentése kapcsán tartott tegnapi tájékoztatón Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató.

A jelentés szerint az első három negyedév bevételi mutatója 5,8 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakáénál. A forgalom csökkenése továbbra is elsősorban a hangalapú bevételek elmaradásával magyarázható, de valamelyest mérséklődött a vezetékes adatforgalom is. Ezeket csak részben tudta ellensúlyozni a tv-, a mobilinternet-, valamint az informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése.

Az első kilenc hónap EBITDA-ja 7,6 százalékkal kisebb, mint az előző évi azonos időszaké. A csoport részvényeseire jutó nettó eredmény még ennél is nagyobb mértékben – 15,6 százalékkal – marad el az egy évvel korábbitól. A csökkenés oka az adó előtti nyereség mérséklődése, illetve a nyereségadó emelkedése, ezt csak részben ellensúlyozta a nettó pénzügyi költségek csökkenése. Kevesebb jutott beruházásokra, a Capex mutató 17,2 milliárd forinttal, 54,3 milliárdra csökkent. Az elnök-vezérigazgató biztatónak ítélte ugyanakkor, hogy a harmadik negyedév során bevezetett új szolgáltatások jól startoltak, az energiapiacon 20 ezer előfizetőt gyűjtöttek, hasonló mutatószámot ért el a többes csomagok között az újonnan bevezetett négyes szolgáltatás, a Paletta.

A válságadó kapcsán Thilo Kusch gazdasági vezérigazgató-helyettes emlékeztetett rá, hogy a Magyar Telekomot többirányú szolgáltatásai miatt lényegében mindhárom ágazati különadó sújtja, ebből a legnagyobb mértékű a távközlési, ez évi 27 milliárd forintot jelent az idén és a következő két évben. A kormányzati megtakarító intézkedések kapcsán az idén erre jön még további 5-7 milliárd forintnyi bevételelmaradás.
Komoly döntések kellenek az állami bejelentések kezeléséhez – húzta alá Christopher Mattheisen. Hozzátette, az igazgatótanács várhatóan az év végéig meghozza ezzel összefüggő döntéseit, ez a jövőbeni beruházásokat éppúgy érintheti, mint a fizetendő osztalékot. Egyelőre a létszámhoz nem nyúlnak, a közeljövőre marad a válságadót megelőzően bejelentett 300 fős leépítés.

A szolgáltatók által fizetett frekvenciadíjak újraszabályozása érdekében a Magyar Telekom tárgyalásokat folytat a területért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal – jelezte Máté Balázs jogi vezérigazgató-helyettes. Hozzátette, a csoport álláspontja nem változott a tervezett frekvenciatenderekkel kapcsolatban, vagyis nem kell negyedik szolgáltató, a meglévő szolgáltatók igényeit elégítsék ki. Elhangzott még, hogy a társaság továbbra is nyitott az újabb akvizíciók iránt, elsősorban az informatikai és a kábeles ágazatban. Legutóbb is egy az IT-piacon érdekelt cégcsoportot, a Daten Kontort vásárolta fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.