BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kritikus szinten az olajár

Akadoznak a szállítások Líbiából, Kadhafi elnök mártírhalált vizionált az állami televízióban

Ellátási problémát nem okozna, a már most is kritikus szinten lévő olajárakat azonban még inkább az égbe repítené, ha teljesen elzárnák az olajcsapokat a polgárháború küszöbén álló Líbiában. Az áldozatok száma 300–500 főre nőtt, az országból ezrével menekülnek a külföldiek, Kadhafi harcra szólított fel.

További jelentős olajár-emelkedéshez vezetne, ha a líbiai helyzet további elfajulása miatt esetleg teljesen leállna a gáz- és kőolajexport az észak-afrikai országból – mondta a Világgazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett arra, hogy az olajárak – a gazdasági növekedés beindulása nyomán fellendülő kereslet miatt – már év elején is magasan álltak. Erre rakódott rá a nemzetközi bizonytalanság árfelhajtó hatása, na meg a spekulánsok aktivizálódása, akik az elmúlt napokban – a konfliktusok normalizálódása után szokásos áresésre számítva – jelentősebb keresletet teremtettek az olajpiacokon.

Az európai felhasználók viszont nem éreznék meg a gáz- és olajcsapok elzárását, mivel még a líbiai export teljes kiesése sem okozna zavarokat az ellátásban – véli Hegedűs Miklós. A Nemzetközi Energiaügynökségnek 1,6 milliárd hordós vésztartaléka van, miközben Líbia napi kitermelése ennek mindössze ezredrésze, napi 1,6 millió hordó volt januárban. Igaz, ha hosszú távú krízis alakul ki az országban, az már komolyabb következményekkel járna, már csak azért is, mert az észak-afrikai állam a világ hetedik legnagyobb olajtartalékán ül. Bár a szállítások teljes leállása Hegedűs Miklós szerint igen valószínűtlen, kisebb-nagyobb fennakadások már történtek. Líbia olajkitermelésének hat százalékát már leállította a zavargások miatt, így csökken az Olaszországba irányuló szállítás.

Egyes cégek egyelőre kitartanak: az olasz ENI keddi közlése szerint nincsenek fennakadások a termelésben, és korábban hasonló nyilatkozatot tett a francia Total, a brit BP, az osztrák OMV és a spanyol Repsol is. A kutatást azonban több társaság szünetelteti, és többségük már megkezdte alkalmazottainak kimenekítését.

Ez már csak azért is indokolt, mivel Líbiában egyre súlyosabb a helyzet. Az Al-Dzsazíra arab televízió szerint hétfőn repülőkről lőtték a tüntetőket Tripoliban, Moammer Kadhafi líbiai vezető elitegységei pedig afrikai zsoldosokkal megerősítve harcoltak a felkelők ellen. A halálos áldozatok száma ellenzéki vezetők szerint már túllépte az ötszázat.

Nyugati vezetők szokatlanul kemény hangnemben tiltakoztak. Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint „kutya kötelességük” tenni valamit, ezért a politikus közelebbről meg nem nevezett szankciókkal fenyegette meg a líbiai vezetőt, és erre tett javaslatot John Kerry amerikai szenátor is. A történtek miatt tegnap délután összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a tanácskozás lapzártánkkor még tartott.

A fokozódó erőszak miatt külföldiek ezrei próbálják elhagyni Líbiát, kimenekítésükre több európai ország is repülőgépeket, illetve hajókat küldött a térségbe. Az ENSZ figyelmeztetése szerint számítani kell a líbiaiak tömeges menekülésére is, ezért a szervezet arra kérte a szomszédos államokat és Olaszországot, hogy ne küldjék vissza őket.

Az események alakulása láttán sorra fordítanak hátat Kadhafinak a nagykövetek, és állítólag a katonák egy része is csatlakozott a felkelőkhöz. Mindez egyelőre nem zavarja a Líbiát több mint negyven éve kormányzó államférfit, aki tegnap késő délután ismét televíziós beszédet tartott. A vezető gyakorlatilag harcra szólított fel mindenkit, és maratoni beszédében kijelentette: „A szuperhatalmak nem fogják ledönteni Líbiát. Nem hagyom el az országot, és mártírként fogok meghalni.”

Kimenekítették a magyarokat

A Líbiában dolgozó magyarok a Külügyminisztérium közlése szerint már elhagyták az országot. Pataki Eszter a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy már csak a Líbiába házasodott magyarok tartózkodnak a követségi dolgozókon kívül az országban, de ők nem kérték kimenekítésüket. Az utolsó magyar munkatársait is hazahozta Líbiából a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. hétfőn – közölte Németh Imre, a cég külföldi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese. A csoport alkalmazottai és az alvállalkozók – összesen tizenhatan – annak az infrastruktúra-beruházásnak az előkészítésén dolgoztak, amelyet egy éve nyert el a Vegyépszer.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.