BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy kiló banán 750 forint - elszálltak az árak Svájcban

Nem csak a magyar svájcifrank-hitelesek szenvednek az árfolyamok alakulásától az utóbbi hónapokban, de az alpesi ország vállalatai is. Különösen a kiskereskedők forgalma csappant meg, a svájciak ugyanis előszeretettel járnak át a szomszédos országokba vásárolni, ahol hirtelen olcsóvá váltak az euróban árazott termékek.

Az euró és a svájci frank árfolyama csaknem paritásra került augusztus elején, a mélyponton alig másfél százalékkal volt erősebb előbbi az utóbbinál. Az év eleji árfolyamhoz képest ez 17 százalékos euróleértékelődést jelentett, nem csoda, hogy a kiskereskedelmi áruházak is kénytelenek voltak csökkenteni áraikat, hogy valahogy visszacsalogassák a nagybevásárlásaikat külföldön intéző honfitársaikat. A Migros, a Coop vagy a Denner átlagban 20 százalékkal mérsékelték az élelmiszerek, alapvető háztartási javak árait, de valószínűleg kénytelenek lesznek tovább húzni lefelé az árakat.

"Az euróárfolyam miatt tárgyalásokat kellett folytatnunk az olyan európai beszállítóinkkal, mint a Nivea vagy a Ferrero" - nyilatkozta a Wall Street Journalnek Svájc legnagyobb üzletláncának a Migrosnak szóvivője, Martina Bosshard. "A tárgyalások nem állnak le, alacsonyabb importárakat akarunk, hogy olcsóbban adhassuk a termékeket a vásárlóinknak" - tette hozzá.

A Coop pedig a hónap elején rendkívüli lépést tett azzal, hogy az üzletei polcairól eltávolította több olyan nagy nemzetközi gyártó termékeit, amelyek nem voltak hajlandók áraik csökkentésére, noha jelentős profitokat zsebeltek be a svájci frank erősödésének köszönhetően.

Pedig az árak a frank erősödése előtt is csípősek voltak az alpesi országban. A svájci Kreuzlingenben található Karoussell-pláza alig 10 percnyi sétára van a már német területen fekvő Konstanz Lago névre hallgató bevásárlóközpontjától, az árak azonban köszönőviszonyban sincsenek egymással. Egy kiló banán előbbi helyen 3,2 frankba, utóbbiban 1,6 euróba kerül, vagyis csütörtök kora délutáni árfolyamon Svájcban 758 forintot kell fizetni a banánért, amiért Németországban csak 434 forintot. A Pampers Baby Dry pelenkák 40 darabos csomagja 26 frankba (6 162 forintba) kerül, szemben a német 8,65 euróval (2 351 forinttal). Egy közönséges Dove golyós dezodor a határ egyik oldalán 5,95 frankba (1410 forintba) kerül, míg a német oldalon 1,95 euróért, aza 530 forintért meg lehet kapni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.