BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugat-európai partnereket keres a CER

A jövő héttől már négy saját mozdonya lesz a magánvasút-társaságokat összefogó CER Holdingnak, amely a hazai mellett a romániai, a szlovákiai és a csehországi piacon is erősíteni készül. Közben építgeti nyugati partnerkapcsolatait.

A CER 2005–2006 táján jelent meg a nemzetközi vasúti áruszállításban is, de hosszú távú, a külpiaci erősítést is megcélzó stratégiáját 2012–2013 táján fogalmazta meg. Ennek megvalósításában – főként az ezt segítő mozdonybeszerzésben – segítette a kormányprogram révén hozzáférhetővé vált, kedvező hitel. Felhasználásával a CER 2013 májusában vásárolta meg a Craiovában készült első új gyártású, nagy teljesítményű Transmontana villanymozdonyát, a második pedig a jövő héten érkezik. E járművek magyar és szlovák területen is közlekedhetnek. Van két felújított mozdonya is a holdingnak, Szlovákiában tartósan bérel két V63-ast a MÁV-Starttól, és ugyanott igénybe vesz egy dízelt is.

A holding 2014-ben 2,2 millió tonna árut szállított (2700-2800 vonat indításával), ebből 1,9 millió tonna jutott a CER Hungaryra, a többi a szlovákiai és a romániai piacra. A mintegy négymilliárd forintos árbevételből 3,5 milliárd keletkezett a magyarországi leányvállalatnál. A holding adózott eredménye közel 410 millió forint volt.

Az idei terv 2,7-2,8 millió tonna áru továbbítása és 4,5 milliárd forintnyi árbevétel elérése. Ebből belföldön az időarányosnál már 10 százalékkal, Szlovákiában 20-25 százalékkal áll jobban a csoport. Kukely Márton, a CER Cargo Holding Zrt. vezérigazgatója a következő években a vasúti áruszállítási piaci 3-5 százalékos bővülését várja. A CER a hazai és a szlovákiai partnerkapcsolataiban továbbra is támaszkodik a MÁV-Startra, amelytől tavaly például V43-as mozdonyokkal vett igénybe szolgáltatást.

A hazai magánvasútpiac egyik meghatározó szereplőjének tulajdonosai ezenkívül a jövő év elején értékelik azokat a projekteket, amelyek alapján a jelenleginél szorosabbra fűznék kapcsolataikat egy nagy nyugat-európai vasútvállalattal, akár úgy, hogy az érintené a tulajdonviszonyokat is. Kukely Márton elmondása szerint jelenleg az előkészületek folynak. Cége és kiszemelt partnere elindított néhány, a lehetőségek feltárását célzó kereskedelmi és technológiai együttműködést, az esetleges továbblépésről azonban a tulajdonos dönt. Kukely Márton szerint a CER piaci, üzletszerzési lehetőségeit mindenképpen bővítené, ha valamely, egész Európát lefedő áruszállítási rendszer mozaikjává válhatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.