BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel a fordulat? Olcsóbbak lehetnek a lakások Észak-Pesten

Olyan szintekre emelkedtek az ingatlanárak, amelyeken nem lehet annyira gyorsan eladni a meghirdetett lakásokat, mint fél évvel korábban.

Gyengülő kereslet, magas szinten stabilizálódó árak, növekvő értékesítés idő, ugyanakkor az újépítésű lakások egyre növekvő száma jellemzi most a IV. és a XV. kerület ingatlanpiacát. Hamarosan azonban akár csökkenő árakkal is meg kell barátkozniuk az eladóknak. Most már olyan szintekre emelkedtek az ingatlanárak, melyeken nem lehet annyira gyorsan eladni a meghirdetett lakásokat, mint fél évvel korábban - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának vezetője.

Az elmúlt egy év során mintegy 10-15 százalékkal emelkedtek az árak az említett két kerületben, azonban az elmúlt hónapokban már stagnálásba váltott az eddigi emelkedés. Az alku mértéke ugyanakkor még mindig változatlanul kicsi, maximum 1-5 százalékos.

A vevők mintegy 80-90 százaléka továbbra is készpénzzel érkezik ingatlanvásárláskor, a maradék vesz csak hitelre lakást. A két kerületben jellemzően a helybeliek aktívak az ingatlanpiacon: kisebbre vagy nagyobbra cserélik eddigi lakásukat vagy házukat. Akadnak közöttük olyan kisbefektetők is, akik kiadásra vásárolnak ingatlant, hiszen a kereslet továbbra is jelentős a kiadó ingatlanok iránt.

Az átlagárat panellakásoknál most a 260-280 ezer forintos négyzetméterár jelenti, míg téglalakásoknál mintegy 300 ezer forintos négyzetméterárakról beszélhetünk.

A vevők lakások esetében a IV. kerületben legfeljebb 30 millió forintig merészkednek el, míg a XV. kerületben egy kicsit alacsonyabb a maximális ár: 28 millió forintig lehet lakásokat eladni. E felett nincs mozgás a piacon - tette hozzá Balla Frigyes.

Ha a legolcsóbb lakásokat keressük a két kerület ingatlanpiacán, akkor természetesen a garzonok között kell keresgélnünk. A IV. kerületben egy 16 négyzetméteres, belsőudvaros házrészt kapunk 7 millióért - ez most a legolcsóbb eladó ingatlan itt -, míg a XV. kerületben egy ugyanilyen, de 28 négyzetméteres ingatlant hirdetnek 8,2 millió forintért.

Az érdeklődők jelenleg leginkább a másfél-kétszobás, felújított lakásokat keresik. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanokat emiatt az átlagosnál gyorsabban el lehet adni.

A legnépszerűbb, leginkább felkapott környéket Újpesten továbbra is a metróközeli utcák jelentik, vagyis az emberek választásában a közlekedési adottságok továbbra is nagy súllyal vannak jelen. A XV. kerületben a jó infrastruktúrán kívül az adott környék zöldövezeti jellege is fontos szempont, így a Páskompark, a Kőrakás park, a Nádastó, Nyírpalota és a Páskomliget utca számít kiemelkedően keresett résznek.

A CSOK hatásaira kitérve az ingatlanközvetítő elmondta, hogy a két kerület közül a támogatás inkább Újpestet érinti, ott ugyanis a vállalkozók gyorsabban reagáltak, így hamarabb kerültek be a kínálatba az olyan újépítésű ingatlanok, melyeket állami támogatással is meg lehet vásárolni. A XV. kerületben erre még várni kell, itt egyelőre nem érezhető a beruházói kedv élénkülése. Ugyanakkor a kereslet nem kifejezetten erős a CSOK iránt, kevés az érdeklődő, illetve a támogatás igénybevételét fontolgató vevő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.