BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel nem aggódik nagyon: csak átmenetileg lassul Magyarország

A magyar gazdaság idén 2,5, jövőre pedig 2,8 százalékkal növekedhet – vetítik előre az Európai Bizottság szakértői tavaszi előrejelzésükben. (Tavaly 2,9 százalékkal nőtt a GDP.) A gazdaság bővülését a háztartások fogyasztása hajthatja, a beruházások azonban idén visszaesnek az EU-források beáramlásának lassulása miatt. A nettó export továbbra is támogatni fogja GDP-bővülést.

A fogyasztás idei növekedését segíti, hogy a kormány 16 százalékról 15-re csökkentette a személyi jövedelemadót, és a devizahitelek korábbi forintosítása is támogatja a háztartások költekezését. A bizottság szerint a hitelezési környezetet javítja a bankadó idei és jövő évre tervezett csökkentése, valamint a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja is. A beruházások már jövőre növekedési pályára állnak – az idei átmeneti visszaesés után –, amit támogat az áfa csökkentése az új lakásoknál.

A bizottság szerint akár jobban is alakulhat a GDP-növekedés idén, mint ahogy várják, miután tavaly rosszul alakult a mezőgazdasági év. Ráadásul a hitelezés bővülése, valamint az EU-források gyorsuló lehívása ismét segítheti a gazdaságot.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A bizottság szerint akár jobban is alakulhat a GDP-növekedés A bizottság szerint akár jobban is alakulhat a GDP-növekedés [/caption]

A tavaly mélypontra, 6,8 százalékra csökkent munkanélküliség idén tovább mérséklődhet, amit a magánszféra mellett a közfoglalkoztatás kibővítése is támogat.

Brüsszel még azzal számol, hogy a költségvetési hiány a GDP 2 százalékán stabilizálódik. Szerintük a deficit akár alacsonyabb is lehetne ennél, habár a kormány már tett arról, hogy ne így legyen. A napokban jelentettek be egy 500 milliárd forintos költekezést, ami az idei évet érinti. A bizottság még nem számol a jövő évi gazdaságélénkítő csomaggal: a kormány már 2,4 százalékos deficittel kalkulál a jövő évi költségvetés tervezetében.

A bizottság úgy kalkulál, a GDP-arányos adósság az idei év végére 74,3, 2017-re pedig 73 százalékra csökkenhet a tavalyi 75,3 urán.

Az infláció viszont fokozatosan emelkedni fog. A szakértők a vártnál alacsonyabb kőolajárak, a mérsékelt importált infláció és az alacsony inflációs várakozások miatt valószínűtlennek tartják, hogy 2017 végéig teljesüljön a jegybank 3 százalékos inflációs célja.

Csehország gazdasága Brüsszel szerint a tavalyi 4,5 százalékos növekedés után idén 2,3 százalékkal, jövőre pedig 2,7-tel növekedhet. Lengyelország azonban tartósan 3,5 százalékos GDP-növekedésre számíthat, Romániában pedig 3 százalékhoz közeli bővülés várható idén és jövőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.