BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az árfolyamcsúcsok sem törték meg az óvatosságot

A befektetési szolgáltatók ugyanakkora értékű forgalmat bonyolítottak le 2016 első felében, mint egy évvel korábban, ami a növekvő árfolyamok miatt kevesebb megbízást jelent

Nem tükröződik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiban, hogy az év elejétől több részvény – elsősorban a legnagyobb tőzsdei forgalmú OTP Bank és a Mol – árfolyama százalékban kifejezve két számjeggyel emelkedett. A drágulás láttán logikus lett volna, hogy a nullához közeli kamatok miatt többen kockáztatják meg a tőzsdézést. Ezzel szemben a hitelintézetek, befektetési vállalkozások és fióktelepek ügyfeleik megbízásából csaknem hajszálra ugyanakkora, 2385 milliárd forint összértékben adtak-vettek értékpapírokat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) azonnali szekciójában 2016 első felében, mint az előző év azonos időszakában. Mivel a BUX-index az idén átlagban közel 20 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, ez azt jelenti, hogy az idei érték a tavalyinál kevesebb megbízásból jött össze.

Az első negyedév közel 700 milliárdos összesített részvényforgalma több mint 20 százalékkal múlta felül a második negyedévit, még úgy is, hogy a hagyományokkal ellentétben a június ezúttal korántsem volt uborkaszezon, miután a Brexit hatására intenzív kereskedés alakult ki a piacon. Az első nyári hónap 205 milliárdos részvényforgalma csak alig maradt el az idén második legforgalmasabb januárétól. A pálmát eddig a március vitte el 286 milliárdos összértékkel – a BUX-index több mint 13 százalékkal szárnyalt –, noha a húsvét miatt a szokásosnál két nappal kevesebb ideig lehetett kereskedni. Bár a BÉT adatai szerint júliusban a forgalom már közelített a nyári szabadságolások idején szokásos szinthez – az előző havinál több mint 16 százalékkal alacsonyabb lett –, még így is meghaladta az egy évvel korábbit.

Csökkent a tőzsdei cégek száma

Már csak húsz befektetési szolgáltatónak lehet megbízást adni tőzsdei részvények adásvételére, néggyel kevesebbnek, mint egy évvel korábban. A Buda-Cash és a Quaestor mellett ugyanis a Reálszisztéma-csoport, valamint a Codex Értéktár és Értékpapír Zrt. is felhagyott a kereskedéssel, helyükre pedig csak egy cég, az NHB Növekedési Hitel Bank érkezett.


Némileg átrendeződött a befektetési szolgáltatók piaca. A befektetési vállalkozások június végén együttesen 10, míg a hitelintézetek 6 százalékkal nagyobb értékű idegen tulajdonú értékpapírt kezeltek június végén, mint egy évvel korábban, a fióktelepek viszont több mint 16 százaléknyival kevesebbet. Mindez azt jelzi, hogy a brókerszakma kiheverte a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária tavalyi botrányait követő bizalomvesztést. Ezt mutatja az is, hogy a BÉT-en 2016 első hét hónapjában is egy független, azaz nem hitelintézeti tulajdonosi hátterű befektetési vállalkozás, a Concorde Értékpapír Zrt. ütötte nyélbe a legtöbb részvényügyletet. A 345 ezres kötésszám közel 33 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, értékük pedig elérte a 707 milliárdot. Utána a cseh Wood & Company Financial Services a.s. következett – ugyanúgy, mint 2015 első hét hónapjában –, orrhosszal megelőzve az Erste Befektetési Zrt.-t. Őt a független Equilor Befektetési Zrt. követte, leelőzve az egy éve még negyedik KBC Securites Magyarországi Fióktelepét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.