BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év végén robbanhat a profitbomba

Az újabb, októberben kicsúcsosodó amerikai gyorsjelentési szezon sok kiemelkedő teljesítményt nem ígér ugyan, de jó felvezető lesz az év végi hajrá előtt. A tőzsde köszöni szépen, jól van.

Az S&P 500-as indexet alkotó cégek közül kilencen – köztük az Adobe, a FedEx és az Oracle – már közreadták a harmadik negyedévről szóló gyorsjelentésüket. E cégek nyereségtermelő képessége átlagosan 2,2 százalékkal javult 2015 hasonló időszakához képest, bevételük eközben 8 százalékkal gyarapodott. Mindez az előzetes elemzői várakozásokat, az egy részvényre eső nyereséget (EPS) illetően 66, a forgalmat tekintve pedig 55 százalékkal múlja felül. Hasonló kellemes meglepetés azonban a maradék 491 cégtől összességében nem várható, bár nyilván lesznek közöttük is olyanok, amelyek meghökkentő adatokkal szolgálnak. A prológ lassan véget ér, az előadás, az igazi szezonnyitó és az azt követő dömping október 10-én, hagyományosan az alumíniumgyártó óriás, az Alcoa számainak közzétételével kezdődik. Addig még 19-en számolnak be eredményeikről, míg az utolsó mohikánok ezt november közepén teszik meg.

A gazdaság erejét meghatározó 500 óriásvállalat az elemzők szerint nem kápráztatja el a befektetőket.

A harmadik negyedév elejétől indulva a közreadott várakozások egyre mélyebbre süllyednek, a pesszimizmus eluralkodását vetítik előre. Az S&P 500-as index cégeinek összesített nyeresége 3,1 százalékos csökkenést mutat éves szinten, mindehhez 1 százalékkal magasabb árbevétel járul. Július közepén még csak 0,6 százalékos profitcsökkenéssel kalkuláltak a piacon a Zacks portál adatai szerint. Az általuk nyomon követett 16 szektorból 13-ban általános a gyengülés, szerintük a legnagyobb mértékben az utóbbi két évben a történelmi rekordokat sorra megdöntő autóipar lassulhatott, legkevésbé pedig a gépgyártás. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a harmadik negyedéves várt profitcsökkenés nem számít kirívónak a korábbi évek hasonló időszakához viszonyítva, azaz nagy baj nincsen az amerikai gazdasággal. Olyannyira, hogy az évzáró negyedévben már ismét profitbővülés jellemzi majd az S&P 500-as indexet. Ebben már része lesz a gödörből kifelé kapaszkodó, költségeit a megváltozott piaci körülményekhez, az alacsony árakhoz igazító s ezzel profitját ismét növelni tudó energetikai szektor „feltámadásának”. Mindenesetre az idei év egészét a profitszűkülés jellemzi majd.

A gazdaság húzószektorainak és a bővülő foglalkoztatásnak s ezzel a meglóduló fogyasztásnak köszönhetően a pozitív trend 2017 elején is folytatódni fog. Sőt a második negyedévet akár két számjegyű bővülés jellemezheti, igaz, ebben az alacsony bázisnak is szerepe lehet – állítja a Zacks.

Hasonló trendet vázol fel a Seeking Alpha is, azzal a különbséggel, hogy náluk már augusztus közepi előrejelzésük óta stabilizálódtak a harmadik negyedévre szóló nyereségvárakozások, addigra ugyanis azok a cégek, amelyeknél a megváltozott körülmények a jövőbeli nyereséget negatívan befolyásolhatnák, már jelezték ezt a befektetőik felé. A Seeking Alphánál az S&P 500-as index összesített EPS-e a viszonyítási alap, ez a második negyedév után 86,2 dolláros nyereségen állt, minimálisan meghaladva az első három hónap 86,53 dolláros EPS-ét. A most zárult negyedév elején a várakozások még 94,2 dollárról szóltak, ezek mára 90,65 dollárra mérséklődtek az időközi profitfigyelmeztetések nyomán. Ha marad ez az S&P 500-as EPS-szint, akkor mindössze egyetlen centtel maradna el az egy évvel ezelőttitől. A negyedik negyedévben viszont robban a profitbomba, a jelenlegi előrejelzés 101,18 dolláros EPS-ről szól.

Mindent egybevetve az amerikai gazdaság köszöni, jól van, s amíg a Fed vacakol a kamatemeléssel, addig a tőzsde mindenképp jó befektetési terep marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.