BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adathalászat – figyelmeztet az MNB

Július közepén az Erste, a hét elején pedig a Budapest Bank és a Raiffeisen Bank ügyfelei kaptak adathalász jellegű, megtévesztő e-mail-üzeneteket, sőt – miként arra a Magyar Nemzeti Bank is felhívja a figyelmet – a csalók ezúttal már sms-üzenetekben is adategyeztetésre szólítják fel az érintett pénzintézetek jelenlegi vagy korábbi ügyfeleit. Az „adategyeztetést” – amelyet épp a biztonsági kockázatok kiszűrésére hivatkozva „ajánlanak” fel az ügyfélnek – egy, az érintett bank honlapjához nagyon hasonló honlapon keresztül kellene az ügyfeleknek megtenniük. Az MNB szerint a mostani csalássorozatban – szemben egyes korábbi adathalász támadásokkal – ezúttal az a különbség, hogy maguk a levelek és az oldal tartalmi részei hibátlan magyarsággal íródtak. Az adatok begyűjtésén túl a támadók a fogyasztókat egy, az adott bankok nevével kezdődő „biztonsági” alkalmazás letöltésére is utasítják, a valódi cél az ügyfelek sms-kódjainak eltérítése. A jegybank ismeretei szerint ügyfélkár eddig nem történt, s az érintett hitelintézetek igyekeztek megfelelően tájékoztatni az ügyfeleiket a támadásról.

Az MNB ismételten arra hívja fel a figyelmet a célzott támadássorozatnak tűnő akciókkal kapcsolatban, hogy a magyarországi bankok soha semmilyen alkalommal nem kérik el ügyfeleik titkos adatait e-mailben, sms-ben vagy postai úton. Célszerű az ilyen típusú üzeneteket haladéktalanul törölni, a kapott e-mail-mellékleteket pedig nem szabad megnyitni. Ha mégis megtörténik a baj, érdemes haladéktalanul felvenni a kapcsolatot a bankkal.

A támadásban érintett bankok

– Erste Bank

– Budapest Bank

– Raiffeisen Bank

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.