BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nagyobb hotelek előremenekülnek

A Budapest Marriott Hotel vezeték nélküli, nagy sebességű, szélessávú internet-hozzáférést épített ki a vendégek számára a konferenciatermekben, az éttermi egységekben és a közös vendégtérben - derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. A szálloda egyes részein úgynevezett "kapcsolódási pontokat" alakítottak ki, ahonnan vezeték nélküli hálózati kártyával ellátott laptoppal és kéziszámítógéppel tudnak a vendégek a hálózatra csatlakozni.

A Marriott szállodalánc különböző kategóriájú szállodáiból jelenleg, összesen 1700 szállodájában kínál nagy sebességű internetet a szobákban, amely az év végére 2000-re emelkedik. A hotellánc ingyenesen kínál nagy sebességű internetelérhetőséget 1200 Courtyard, Residence Inn, TownePlace Suites és SpringHill Suites Hotels szállodáiban.

A szállodák világszerte törekednek saját infokommunikációs rendszerek kiépítésére a vendégkör megnövekedett igényeinek kiszolgálására. Szakértők szerint ráadásul, ha meg akarják tartani a törzsvendégeiket, két éven belül kénytelenek lesznek ingyenesen adni a vezetékes és vezeték nélküli internetelérést.

A szállodák egy része nem fog bele saját infrastruktúraberuházásba, többnyire vezeték nélküli internet-hozzáférést szolgáltató cégekkel (WISP) építtetik ki saját rendszerüket, majd jutalék fejében értékesítik a szolgáltatást. Ennek az az előnye, hogy a beruházást és a működtetést a szolgáltató finanszírozza, a szállodának nem kell az üzemeltetéshez 24 órás, több nyelven beszélő kezelőszemélyzetet sem fenntartania.

A hátránya viszont az, hogy ha 2-3 év múlva a szállodáknak valóban ingyen kell adniuk a vendégeknek a szolgáltatást, akkor nehezebben tudnak árban versenyezni majd a saját infrastruktúrát fenntartókkal. Ha a vezeték nélküli szolgáltatás díjait beépítik a szoba díjába, akkor vagy drágább lesz a szoba, vagy ha versenyképes akar maradni, a haszon lesz kevesebb. A WISP-cégek ennek ellenére igen dinamikusan terjeszkednek, Budapesten már nagyon sok szállodában bent vannak - mutat rá Nagy Andor, a KFKI csoporthoz tartozó LNX Hálózatintegrációs Rt. szakértője.

A szállodák nyilvános területeinek nagy része WLAN-lefedettséget kap. A vezeték nélküli kapcsolat kezdeményezéséhez egy hozzáférési kódot kell megadni. Ez a kód írja le, hogy mire jogosult a felhasználó, például hogy menynyi ideig használhatja a szolgáltatást. A kód - a szobai bejelentkezéshez hasonlóan - a kezdés pillanatától nonstop szolgáltatást nyújthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.