BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alternatív modell

Több tíz millió új felhasználót sikerült elérnie eddig az értékesítési stratégiája támogatására létrehozott Biztonság mint szolgáltatás program keretében az F-Secure-nak. A cég az internetszolgáltatókkal együttműködve vírusvédelmi és tűzfalszolgáltatásokkal látja el a felhasználókat.

Az elmúlt hónapokban szinte hetente számolt be újabb internetszolgáltatóval kötött együttműködésről a Biztonság mint szolgáltatás (Security as a service) programja keretében az egyik vezető európai informatikai biztonsági cég, a finn F-Secure. A kezdeményezés lényege, hogy vírusok elleni és tűzfalmegoldásokkal látják el az internetezőket a szolgáltatókkal együttműködve. A társaság a programot értékesítési stratégiájának támogatására hozta létre - mondta el lapunknak Jari Heinonen, a vállalat szolgáltatói megoldásokért felelős értékesítési igazgatója.

Az első fél évben az internetszolgáltatókkal való együttműködésből a Biztonság mint szolgáltatás program keretében 3,6 millió eurós bevételre tett szert az F-Secure, a szolgáltatásból származó bevételek éves szinten 164 százalékkal nőttek. A program igazi haszna azonban az, hogy annak keretében amerikai és európai internetszolgáltatókon keresztül több tíz millió új felhasználóhoz jut el a cég megoldása.

2004-ben két kiemelkedő megállapodást sikerült megkötnie a vállalatnak. Partner lett az Egyesült Államok egyik meghatározó kábelszolgáltatójának számító Charter Communications, amely egyben a negyedik legnagyobb szélessávú internetelérést kínáló amerikai cég, több mint 1,7 millió előfizetővel. Európában pedig sikerült megállapodniuk a vezető német internetes portállal, a németországi internetezők több mint 30 százalékát, mintegy 10 millió felhasználót kiszolgáló WEB.DE-vel.

Magyarországon az F-Secure-ral együttműködve az Axelero Internet Rt. indított az év elején az internet-előfizetők személyi számítógépei számára hatékony vírusok elleni védelmet nyújtó szolgáltatást. A megoldás lényege, hogy vírusvédelmi és tűzfalszolgáltatásokkal látja el az otthoni felhasználókat, és emellett munkaállomás-alapú szolgáltatásokat nyújt a kis- és közepes vállalatok számára. A szolgáltatás további érdekessége, hogy havi előfizetési díj fejében lehet igénybe venni, szemben a szoftverek esetében általános egyszeri licencdíjjal.

Az internetes biztonsági fenyegetések, az új vírusok, férgek és trójai programok, a külső támadások számának növekedése látványos mértékben megnövelte az érdeklődést az egyszerűen használható, automatikus biztonsági megoldások iránt. Különösen sebezhetők az otthoni felhasználók és kis irodák, ahol nincs mindig meg a szükséges idő, szaktudás és erőforrások ahhoz, hogy rendszereik naprakészek és védettek legyenek. Nekik szolgáltatásként kínált automatizált biztonságra van szükségük. Fontos, hogy a szolgáltatók reagáljanak a mai igényekre, és a felelősséget felvállalva egyszerűen használható, biztonságos internetes megoldásokat nyújtsanak felhasználóiknak. Mivel a mai vírustámadások többféle fenyegetés kombinációját alkalmazzák - például rendszerfeltörő eszközöket is -, ezért a hagyományos vírusvédelem nem elegendő. Az ilyen támadások ellen a számítógépek csak egy személyes tűzfallal kombinált, állandóan működő és gyakran frissített vírusvédelmi rendszerrel védhetők meg - állítja Mikko Hypponen, az F-Secure víruslabor vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.