BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hódít az mp3-lejátszó

Négyszeresére nő a tavalyihoz képest az eladott hordozható mp3- (tömörített zenei állomány) lejátszók száma 2008-ra - derül ki az IDC piackutató cég összeállításából. Míg tavaly világszerte 12,5 millió ilyen készüléket adtak el, addig négy év múlva már 50 milliót vásárolnak belőlük. Az értékesítésből származó bevétel elérheti az 58 milliárd dollárt.

A legújabb mp3-lejátszók - mint a japán Toshiba napokban bemutatott Gigabeat nevű eszköze - már akár 60 gigabájtnyi zenét is tárolhatnak, ami 15 ezer darab zenefájlt jelent. A Toshiba kisméretű merevlemezeit több gyártó is beépítette mp3-lejátszójába. Ilyenek találhatók például az Apple legfeljebb 40 gigabájtos kapacitású változatban kapható iPodjaiban, amelyekből az idén júliusig több mint 3 millió darabot értékesítettek.

Bár egyelőre nagyobb a kereslet a hordozható CD-lejátszók iránt, a következő néhány évben az mp3-lejátszók valószínűleg kiváltják azokat - mondta el érdeklődésünkre Kalapos Gergely, az Euronics Magyarország műszaki áruházlánc beszerzője. Az mp3 formátum gyors térhódítását mutatja, hogy ma már elvárják a fogyasztók ezt a funkciót a legtöbb audioeszközben. Így például szinte eladhatatlanok a minihifitornyok ilyen lehetőség nélkül, de a hordozható CD-lejátszók többsége is képes már az mp3-állományok lejátszására - tette hozzá Kalapos Gergely.

Az mp3-asok térhódításához hozzájárul, hogy az online zeneboltok terjedésével gyorsan nő a világhálón legálisan elérhető zenei állományok mennyisége. Az Apple 2003-ban indított online zeneletöltő szolgáltatása - a már Európában is elérhető iTunes - júliusra már több mint 100 millió dalt adott el. Május közepén Magyarországon is elindult az első online zenebolt, amely az Origón érhető el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.