BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infók gyorskeresővel

Az IBM a közelmúltban az iparág első olyan szoftverének forgalomba hozatalát jelentette be, amely a keresett üzleti információt egy másodpercen belüli válaszidővel megtalálja akkor is, ha a keresést több millió dokumentumon kell végigfuttatni.

A virtuális adatbázisként használható Masala kódnéven futó szoftverrel az üzleti vállalkozások közvetlen keresést folytathatnak a legkülönbözőbb információforrásokban - ügyfélszolgálati nyilvántartásban, fotógyűjteményekben, e-mail levelezésben, számadatokat tartalmazó táblázatokban és egyéb formátumú információhordozókban -, és éppúgy azonnal hozzájutnak az eredményhez, mint ha mindez együtt, egy helyen lenne tárolva.

A szoftver ezen túlmenően arra is képes, hogy a különböző adatforrások között valós időben szinkronizálja az információt, és másodpercenként több mint 15 ezer tranzakció replikálására képes. Ez nagy segítség lehet az internetes kereskedőcégeknek, mert lehetővé teszi, hogy az adatokat a különböző helyszínek között szinkronizálva napi 24 órán keresztül működésben tartsák az ügyfélportálokat.

A vállalatok egyre nagyobb erőkkel keresik a módját, hogyan szerezhetnének valós idejű betekintést azokba üzleti információkba, amelyekre építeni lehet a vállalat működésének alakításában. Ennek során három korlátba ütköznek: az egyik az információ puszta tömege, a másik az információ típusainak különbözősége és az a tény, hogy a tárolás számos, különböző gyártótól származó adattárban történik. A harmadik akadály, hogy mindezekre az információkra szinte azonnal van szükség. Óriási feladat mindezt hozzáférhetővé tenni és hasznosítani is. Egyes elemzők szerint ma a cégek éves informatikai büdzséjének 40 százaléka az integrációra megy el.

Az IDC szerint a nagyvállalatok alkalmazottai naponta akár három órát elpazarolhatnak hiábavaló információvadászattal olyan módszerekkel, amelyek esetleges "találatok" tömkelegét kínálják fel a munkavégzéshez valóban szükséges információk helyett.

Az új szoftver más, mint a szokványos internet alapú, HTML-tartalomra koncentráló internetes keresőmotorok. Az üzleti tartalmak keresése és a legmegfelelőbb találatok kiválasztása más technológiát igényel, mint amit az internet webkeresői használnak, mivel a dokumentumok általában nem kapcsolódnak egymáshoz. Az információ biztonsága kiemelt szempont, és a hozzáférés is sokkal nehezebb. A Masala az IBM kutatói által kifejlesztett "relevanciaalgoritmust" használja, amely a vállalati tartalomról nagyon jó találatokat eredményez. Kezelése is egyszerű az elemző funkciók beépítettsége miatt.

Az IBM ezt a keresőtechnológiát egy korai változatban feltelepítette saját intranethálózatára, amely egyike a legnagyobb vállalati intraneteknek az egész világon. Több mint 300 ezer dolgozót szolgál ki világszerte, mintegy tízezer különálló webhellyel. A szoftver 80 ezer lekérdezést tudott kezelni egyetlen nap alatt.

A szoftver a fentieken túlmenően képes az adattárházakban a korábbi értékesítési tranzakciókról tárolt rekordok, a valós idejű eladási információk, sőt a szállítói szerződések közötti kereszthivatkozások létrehozására is. A felhasználó teljes képet kaphat az egyes termékekhez kapcsolódó teljesítményadatokról szállítókra bontva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.