BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületben az ICT

Többéves gyengélkedés után újból erősödik a távközlési és informatikai piac - derül ki az európai ernyő-szervezet, az EITO legfrissebb jelentéséből. Nyugat-Európában a várható növekedés a GDP bővülési ütemét is túlszárnyalja, itthon pedig a tíz százalékot is elérheti.

Az idén és jövőre gyorsul a növekedés a világ informatikai és távközlési piacán (ICT) az European Information Technology Observatory (EITO) kutatóintézet jelentése szerint. A fő hajtóerőt a vezetékes és vezeték nélküli szélessávú internet-hozzáférés terjedése, az elektronikus üzleti és kormányzati alkalmazásokhoz készült integrált hálózati megoldások, a digitális termékek (telefonok, zenelejátszók, személyi asszisztensek) mind nagyobb közeledése és az új típusú digitális tartalmak és szolgáltatások jelenthetik.

Ugyanakkor a világ különböző részein igencsak eltérő az informatika és távközlés gazdasági szerepe. Miközben Észak-Amerikában és Skandináviában az ilyen célra fordított összeg nagysága és a vállalati termelékenység javulása közt szoros a kapcsolat, Írországban a kötődés sokkal lazább, Nyugat-Európa nagyobb országaiban pedig a növekvő költés sem hozott fellendülést. Az EITO szerint ahhoz, hogy ezen államok is sikert érjenek el, a munkaerőpiac átszervezésére, a verseny élénkítésére és arra volna szükség, hogy a kis és közepes cégek nagyobb arányban használjanak e-business megoldásokat. Mivel az elemzők szerint az ágazat komoly növekedés előtt áll, az élénkítés érdekében mihamarabb lépni kéne.

Az előrejelzések szerint a teljes piac az idén 4,3, jövőre pedig hat százalékkal gyarapodhat világszerte, elérve a 2160, illetve 2291 milliárd eurót is. Miközben az USA-ban és Nyugat-Európában 3-5 százalékkal lehet nagyobb a torta, Japánban csak 2-4 százalékkal. A globális növekedés motorja sokkal inkább a világ többi része, ahol 8-10 százalékkal is emelkedhet a forgalom. A 2005-re már 636 milliárd eurósnak ígérkező nyugat-európai piacon az idén főleg a távközlés fellendülésére számíthatunk, de jövőre az it gyarapodása már lekörözheti a szektort. Az előrejelzések szerint a szoftvereladás és a szolgáltatások bevétele az idén három, jövőre öt százalékkal nőhet, míg a távközlési berendezések 2 és 5,1, a számítástechnikai hardverek viszont csupán 1,1 és 2,5 százalékos piacnövekedést ígérnek. Ez sem szerény azonban, ha figyelembe vesszük, hogy a következő esztendőkben az EU-ban a GDP növekedési üteme az idén 1,8, jövőre 2,5 százalék lehet.

Ami az országok közti különbségeket illeti, nyugaton a legtöbb lehetőséget a spanyol piac kínálja, míg a legszerényebben az abszolút értékben legnagyobb német és francia forgalom emelkedhet. Az új uniós tagoknál viszont akár tíz százalék feletti bővülés is elképzelhető, ráadásul régiónkban az it várhatóan jobban szerepel majd, mint a távközlés. Az EITO adatai szerint az új tagok közt hazánk koránt sincs lemaradva: 2003-ban az informatikai költések a GDP 3,5 százalékára rúgtak, míg a telekommunikációs a nemzeti termék 7,2-ét tette ki. Ugyanakkor a Málta és Ciprus nélkül számított átlag csupán 2,5, illetve 5,4 százalék. A digitális kiadások GDP-hez viszonyított volumene szempontjából Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia a sereghajtó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.