BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kémcsipveszély

Ma még a bolti pénztárosok kénytelenek a bevásárlókocsik minden egyes árucikkén leolvasni a vonalkódokat. A nagy áruházláncok azonban már olyan jövőn gondolkodnak, amikor a vásárló csak átgördíti a teli kocsit egy kapun, s az az árukon lévő rádiójeleket kibocsátó csipek üzenetei alapján azonnal elkészül a számla.

Lényegében ugyanezen megoldást használják az érintés nélküli beléptetőrendszerek és az automatikus garázsnyitók is. A fóliavékonyságú, hajlékonysága révén bárhová felragasztható úgynevezett RFID csipek nemcsak a raktározást könnyítenék meg, de a hordozható leolvasókkal néhány percre rövidülne a nagyáruházak leltározása, a logisztikai cégek akár fuvarozás közben is nyomon követhetnék az áru mozgását, és a rendszer megnehezítené a gépjárműlopásokat.

Sőt, sokan ennél is tovább mennek: ha azokon rögzítenék az eltarthatóságot, a hűtőszekrény folyamatosan figyelhetné, nem romlik-e meg benne valami. Az intelligens mosógéppel lehetetlen volna valamit túl meleg vízben mosni, sőt akár a vasaló is automatikusan beállhatna az optimális hőfokra.

Szakértők azonban attól tartanak, hogy az új technológia elterjedése komolyan veszélyezteti a személyes és gazdasági adatok biztonságát. Ha cipőnk vagy karóránk jeleit bárki veheti, könynyűszerrel képes mozgásunkat egész nap nyomon követni. Annak sem feltétlenül örülnénk, ha idegenek már távolról tudnák, hogy parókát hordunk, vagy táskánkban egy csomag Viagra lapul. Pedig ez utóbbi már nem is képzelgés: a kék pirulát gyártó Pfizer épp a napokban kapott engedély az Egyesült Államokban arra, hogy a termékhamisítás ellen úgy védekezzen, hogy a csomagokba egyedi RFID csipet helyez.

A másik veszélyt a gyártók esetleges reakciói jelenthetik. Sok fogyasztóvédő tart attól, hogy ha lehetőség lesz az egyes tartozékok egyedi azonosítására, a gyártók termékfejlesztési stratégiája végül oda vezet, hogy a nem csak eredeti alkatrészekkel javított autók vagy villanyborotvák egyszerűen megtagadják a működést. Ráadásul egy hibás vagy szándékosan megtévesztő kódú termék miatt a teljes logisztikai lánc összeomolhatna. A raktárakhoz kellően közel lopakodó ipari kém gond nélkül megszerezhetné a raktárkészletadatokat, másutt lesben állva pedig a pontos forgalmi információkhoz férhedtne hozzá a konkurencia. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.