BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Linux vírusvédelem

Több nagy informatikai biztonsági megoldásokat szállító cég dobott piacra a közelmúltban Linux alapú rendszerek vírusvédelmét ellátó alkalmazást. Bár ma még kevés támadás éri a nyílt forráskódú megoldásokat, gyors elterjedésük miatt használóik hamarosan komoly biztonsági kihívásokkal kerülhetnek szembe.

Az elmúlt hetekben az orosz Kaspersky Labs a Linux/Unix alapú szerverek levélforgalmának védelmét ellátó megoldásának kereskedelmi változatát mutatta be, míg a finn F-Secure a világ első, a nyílt forráskódú rendszerekhez kifejlesztett integrált biztonsági megoldásával jelentkezett.

Az orosz információbiztonsági cég szoftvere a vírusfertőzések lehetséges forrásainak teljes körű ellenőrzéséhez elemzi a bejövő és kimenő levélforgalmat, majd ártalmatlanítja a vírusokat, megakadályozva azok továbbterjedését. A program előre definiált vírusvédelmi beállításokat kínál, a rendszergazda által választott konfigurációtól függően a teljes üzenet vagy annak egyes részei is ellenőrizhetők.

Az F-Secure terméke központosított felügyeletet, automatikus valós idejű vírusvédelmet, tűzfalfunkciókat és változásfigyelést is biztosít. A megoldással a rendszergazdák számára ugyanolyan egyszerűvé válik a vegyes - Linux és Windows szervereket és munkaállomásokat is tartalmazó - környezetek biztonságának felügyelete és ellenőrzése, mint a kizárólag Windows alapúaké.

Az, hogy mennyire támadnak egy-egy adott rendszert, függ a megoldás elterjedtségétől, felhasználási céljától és a programozás minőségétől is - közölte érdeklődésünkre Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország Kft. rendszermérnöke. Mivel a linuxos rendszereket eddig főleg szerverként alkalmazták, a vírusfenyegetés is ezen a téren várható leginkább. A linuxos rendszerek biztonságával kapcsolatban fontos kiemelni, a nyílt forráskódból adódóan a felhasználó biztos lehet abban, hogy az alkalmazásban nincsenek beépített rejtett kiskapuk, amelyeken be lehetne lépni a gépébe. Ha mégis kiderül valamilyen biztonsági probléma, a javítások megjelenése sokszor gyorsabb, mint más alkalmazásoknál, mivel többen dolgoznak a megoldáson, mint amennyi fejlesztőt bármelyik szoftvercég ráállíthatna egy hasonló feladatra.

Az IDC piackutató cég adatai szerint a nyílt forráskódú Linux operációs rendszert használó szerverek értékesítése háromszor olyan gyorsan nő, mint a windowsos kiszolgálóké. 2004 első három hónapjában 46 százalékkal több új Linux szervert adtak el világszerte, mint az előző negyedévben, a nyílt forráskódú kiszolgálók értékesítéséből származó bevételek pedig 57 százalékkal nőttek. A Windows szerverek értékesítése ugyanakkor mindössze 16 százalékkal nőtt, a Unix kiszolgálóké 3 százalékkal csökkent.

A Linux elterjedését a nagyvállalati szférában korábban gátolta, hogy nem állt mögötte nagy cég, amely biztosíthatta volna a szükséges támogatást és szolgáltatást. Ebben hozott változást, hogy a Novell 210 millió dollárért felvásárolta a Linux szoftverek és -szolgáltatások egyik vezető szállítóját, az 1992-ben alapított, németországi központú SuSe Linuxot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.