BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még fertőz a Bagle és a Mydoom

Októberben a Mydoom és a Bagle vírusok új változatai tűntek fel a világhálón - derül ki az informatikai biztonsági megoldásokat gyártó orosz Kaspersky Labs legfrissebb vírusstatisztikájából. Ráadásul a tömeges e-mail küldésére létrehozott Bagle.at október 29-i megjelenésekor egyetlen nap alatt a húszas víruslista hetedik helyére ugrott. A következő két napban azonban már visszaesett az áldozatok száma. Egyelőre úgy tűnik, nincs remény arra, hogy az év első felében megjelent Bagle és Mydoom végleg eltűnjenek a károkozók közül, mivel mindkét féreg forráskódja széles körben elterjedt az interneten, és azokat maguk a vírusok terjesztik tovább.

A Mydoom és Bagle variánsok mellett egy magyar féreg, az új Zafi.c változat is feltűnt a világhálón a múlt hónapban. Ez a harmadik variáns eddig még nem terjedt el nagymértékben, de figyelembe véve, hogy az előző változat milyen sokáig tartotta helyét a vírusok húszas toplistáján, nagy a valószínűsége egy újabb kiterjedt féregfertőzésnek a levelezőrendszerekben.

A vírusok jelentette világméretű fenyegetés csökkentésére a különböző vírusirtó megoldások használata mellett a felhasználók tájékoztatását, oktatását is nagyon fontosnak tartják a szakértők. A Kaspersky Labs a közelmúltban mutatta be az ezt a célt szolgáló online vírusinformációs központja, a Viruslist.com legújabb verzióját, amely az internetfelhasználóknak nyújt a biztonságos böngészéshez szükséges információkat. Az átalakított és kibővített weboldalnak megváltozott a megjelenése és a felépítése is.

A új Viruslist.com az internetfelhasználókat napjainkban fenyegető legfontosabb veszélyforrásoknak megfelelően három alapvető részre oszlik: vírusok, hackerek és spam (kéretlen levelek) rovatra, amelyek mindegyike tartalmaz elemzéseket, információkat és híreket. Az internetes biztonságban járatlan olvasók számára kislexikont is készítettek az oldal üzemeltetői.

A közeljövőben szintén megújuló Vírushíradó eddig is megbízható információforrásként kezelte a Viruslist.com oldalt - mondta Fórján Tamás, a magyar lapot üzemeltető 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. Azon túl, hogy a Viruslist.com az összes fontos informatikai-biztonsági témakört tárgyalja, készítői külön figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető leggyorsabban publikálják az új információkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.