BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netsebesség-fejlesztők

A gyors adatletöltést, internet-hozzáférést ígérő harmadik generációs mobilrendszerek bevezetése előtt is igyekeznek a hazai szolgáltatók mobilra terelni a világhálós szörfözést és adatátvitelt. Az elmúlt hetekben mind a T-Mobile, mind a Pannon GSM más-más módszerrel felgyorsítja a mobilos internetet.

A T-Mobile, amely a múlt év végén vezette be a GSM-hálózatok adatátvitelét felgyorsító EDGE technológiát, decemberre Budapest területének több mint 90 százalékán elérhetővé teszi az erre épülő szolgáltatást. Az EDGE révén az arra alkalmas készülékkel ISDN-hez hasonló, a jelenleg szélesebb körben elterjedt csomagkapcsolt technológiánál, a GPRS-nél átlagosan háromszor gyorsabb átviteli sebességgel lehet internetezni, és nemcsak az állományletöltés, hanem a nagyobb méretű e-mailek küldése is lényegesen gyorsabbá válik. A technológia alkalmazásával szoftveres tömörítés és minőségromlás nélkül a gyakorlatban akár 100 kbit/s letöltési és 50 kbit/s feltöltési sebesség érhető el. Használatához GPRS-szolgáltatásra és megfelelő készülékre van szükség, azonban a GPRS-en túl külön beállításokat nem igényel, és díjazása megegyezik a GPRS-szel.

A Pannon GSM Rt. hálózatában is felgyorsul az adatátviteli sebesség. A szolgáltatást a cég kártyás és havidíjas ügyfelei egyaránt igénybe vehetik. A Pannon GSM honlapjáról ingyenesen letölthető az Internet Expressz elnevezésű szoftver - ezt a programot kell telepíteni a számítógépre, notebookra. Az Internet Expressz szoftver letöltése ingyenes, és a gyorsított internet használata nem jár pluszköltséggel. Az ügyfeleknek csak az internethasználat szokásos díját kell kifizetniük. A szolgáltatás elérhető a szoftver számítógépre való telepítése nélkül is. Kizárólag a mobiltelefon internetbeállításai között kell módosítani a GPRS elérési pont (APN) nevét snetre, s innentől kezdve gyorsított internetkapcsolat épül fel.

A Vodafone már korábban bevezette az internetet gyorsító szolgáltatását, amiben hálózati tömörítőt használ az adatátvitel, letöltés felgyorsítására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.