BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő kkv-érdeklődés az SAP rendszerek iránt

Az SAP globális megoldásszállítóként adekvát szoftveres válasszal rendelkezik a közigazgatás és a magánszféra szervezetirányítási problémáira egyaránt. Utóbbi területen tapasztalatai bár régebbi múltra tekintenek vissza, eddig elsősorban nagyvállalatokra koncentrált.

Úgy tűnik, a kis- és közepes vállalati (kkv) szektor most érkezett fejlődésének abba a fázisába, amikor hatékonysága, jövedelemtermelő képessége fokozásában nem nélkülözheti a korszerű üzleti informatikai megoldásokat. Ezt az igényt ismerte fel az SAP, amikor - SAP Business One és mySAP All-In-One csomagjain keresztül - stratégiai céllá emelte a kkv-szektor magas színvonalú kiszolgálását.

Jelenleg az SAP AG bevételeinek mindössze 6-7 százaléka származik a kkv-k részére nyújtott megoldásokból, ám 3-4 éven belül ezt a szoftvercég 15 százalékra kívánja feltornázni. Mindebben nemzetközi téren és hazánkban is a minősített értékesítési partnerhálózat játszik főszerepet, amely világszerte már 9800 kis- és közepes méretű vállalatnál vezetett be integrált vállalatirányítási szoftvereket. A nagyfokú érdeklődés arra vezethető vissza, hogy a globális versenyben az SAP megoldásai megteremtik a lehetőséget ezen cégek számára, hogy versenyképesebbé, sőt akár piacvezetővé is váljanak - mutatja be a tendenciákat Kelemen Róbert, az SAP partnerkapcsolati és smb üzletág-igazgatója.

Amikor egy kis- vagy közepes vállalatban felmerül az igény arra, hogy egyetlen, átfogó és átlátható rendszerben kezelje adatait, azaz integrált vállalatirányítási szoftvert vezessen be, az első reakció rendszerint ez: "Nem vagyok én túl kicsi ehhez? Nem túl drága ez nekem?" A válasz mindkét esetben: nem. Első lépésként az SAP értékesítő partnereivel karöltve átvizsgálja az ügyfél folyamatait, és ez alapján dolgozzák ki azt a javaslatot, amely véleményük szerint megoldást jelent majd problémáira. Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy ez egy interaktív folyamat, ahol az ügyfelek igényeit a maximális mértékig figyelembe veszik, és beépítik koncepciójukba. Az SAP semmi olyasmit nem javasol a cégeknek, ami meghaladná erejüket vagy teljesítőképességüket. Az SAP Business One a pár fős kisvállalkozá-

soktól kezdve egészen a több száz főt foglalkoztató vállalatokig megfelelő megoldást nyújt a felmerülő igényekre, mindezt az SAP-tól megszokott magas színvonalon és precizitással.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy valóban nem csupán a nagyobb vállalatoknak van szükségük fejlett, átfogó vállalatirányítási rendszerekre. Az SAP azt vallja: egy vállalat folyamatainak bonyolultsága nem áll egyenes arányban a cég méretével, azaz téves az a hiedelem, mely szerint a kisebb cégek folyamatai egyszerűbbek, kevésbé komplexek, mint nagyobb társaiké.

Ezt egyre több kkv fel is ismerte: a mySAP All-In-One-t október közepére megközelítőleg 70 középvállalat szerezte már be, és már több mint 20 ügyfélnél vezették be az SAP Business One-t, vagy kezdték el a bevezetést. Megállapítható, hogy a visszajelzések egyértelműen pozitívak - mondta el Kelemen Róbert. A cégek belátják, hogy mennyi időt, energiát és nem utolsósorban pénzt takaríthatnak meg azzal, ha egyetlen ügyviteli szoftvert használnak ahelyett, hogy számos különböző rendszerből kellene kinyerniük a szükséges adatokat. Hiszen az egyik legnagyobb előny, amit az SAP rendszerek nyújtanak az ügyfeleknek világszerte, legyenek azok bármilyen méretű vállalkozások, az az, hogy egységes platformon hozzáférhetőek a könyvelés, értékesítés, szállítás, ügyfélkapcsolat-kezelés, beszerzés, raktárkezelés és szerviztevékenység stb. adatai.

Akadnak azonban az ügyfelek között olyanok is, akik korábban már bevált rendszereiket cserélték le SAP-ra: mindezt azért, mert az SAP Business One kézzelfogható előnyöket nyújt pl. a bankok követelményeinek való megfelelés terén, vagy a beszállítói versenyben. Hiszen a folyamatok nagymértékben leegyszerűsödnek, felgyorsulnak, ha pl. egy nagyobb, SAP rendszert használó cég beszállítójaként tevékenykedő kis- vagy közepes vállalat az SAP Business One segítségével megvalósíthatja az elektronikus rendelésfogadást, elhagyva ezzel az időrabló papírmunkát és az abból adódó esetleges adatvesztést.

A bevezetés 3-6 hetes időtartama alatt az értékesítő partnerek, valamint kollégák folyamatosan az ügyfelek rendelkezésére állnak, hogy valóban "testreszabott" megoldás készülhessen. Az SAP Business One megoldást minősített üzleti partnerek világméretű hálózata szállítja: világszerte több mint 725, valamint magyarországi értékesítésére jelenleg 11 szerződött partnere van a cégnek, amelyek száma ez év végéig a remények szerint meghaladja a 15-öt.

Az SAP két irányból közelít a kkv-szektorhoz: a kisebb cégeknek a Magyarországon ősszel debütált SAP Business One, a közepes vállalatoknak pedig a mySAP All-In-One csomagot kínálja a társaság. Éles határ a két szegmens között nem húzható, a besorolás a pénzügyi teljesítmény mellett a jövőbeni céloktól, a fejlődési irányoktól és az ezekkel együtt várhatóan felmerülő igényektől is függ. A mySAP All-In-One a nagyvállalatoknak kínált mySAP Business Suite rendszerrel rokon, lényegében annak alkalmazása a kisebb vállalati méret által diktált feltételekre. A középvállalatoknak kínált megoldás 2001 óta elérhető, bevezetési ideje az esetek túlnyomó részében 70 és 120 nap közé esik. Az SAP partnerei sablonokat - template-ket - dolgoznak ki az egyes iparágakra vonatkozóan, melyek az abban tevékenykedő cégekre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek. A telepítendő alkalmazások váza kész, az ügyfeleknél azok testreszabása zajlik.

Az SAP Business One megoldást elsősorban kereskedelmi, szolgáltató, illetve összeszerelést végző vállalatoknak ajánlják. A bevezetéskor a vállalatnak azt kell eldöntenie, hogy várható növekedési pályájának a kettő közül melyik platform felel meg leginkább. Az átjárás később is biztosított.

Az SAP Business One, illetve a mySAP All-In-One gerincét egyaránt az SAP nagyvállalati tapasztalataira épített rendszerek és a bennük rejlő üzleti tudás jelenti. Ha egy vállalat már bevezette valamelyik SAP rendszert, ezzel nem került kényszerpályára, hiszen az SAP Business One alkalmazásról az üzlet növekedésével bármikor áttérhet a mySAP

All-In-One-ra, sőt a további vállalati gyarapodással a mySAP Business Suite megoldáscsomagra is, azaz a rendszerek közötti migráció megvalósítható.

Az SAP saját sikerét az ERP rendszerekkel megszerzett tetemes tapasztalatban látja. Mindezt az idén kora ősszel a tihanyi konferencián is megosztották a kkv-szektor képviselőivel, akik első kézből értesülhettek az új megoldások fejlesztési hátteréről, illetve az első alkalmazásban begyűjtött tapasztalatokról is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.