BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Online second hand

Akár teljesen ingyenesen juthatunk használt személygépkocsihoz vagy televízióhoz az internet jóvoltából. Egy nonprofit újrahasznosító szervezetnek dolgozva Deron Beal az idén februárban indította útjára a Freecycle (ingyenes kerékpár) mozgalmat, amely a Yahoo! levelezőcsoport szolgáltatására épülve lehetővé teszi, hogy a tagok könnyen elajándékozzák a megunt dolgaikat.

A Financial Times szerint az ötlet a véletlennek köszönhető: az alapító munkája során számtalan működőképes, de feleslegessé vált eszközt kapott, hogy találjon nekik új gazdát, ahelyett hogy a városok szeméthegyeit gyarapítanák. Mivel nem könnyű kideríteni, hogy az adott holmira éppen kinek lenne szüksége a környéken, az arizonai környezetvédő levelezőlistát hozott létre, hogy azon időről időre körbeküldje az ingyenes felajánlásokat. Amikor azonban egyetlen éjszaka alatt több százan regisztráltatták magukat, nyilvánvalóvá vált, hogy óriási az igény a szolgáltatásra.

A gondolatot követve a szervezet honlapján fellelhető útmutatások alapján mára több mint ezer helyi közösség jött létre. Bár döntő többségük az Egyesült Államokban működik, a mozgalom elért már Trinidadra, Kínába és Azerbajdzsánba is. Magyarországhoz legközelebb Németország nagyobb városai mellett Prágában is található néhány fős csoport. A júniusi adatok szerint több mint félmillió Freecycle-tag volt világszerte.

A kínálat igen vegyes: volt példa rá, hogy az IBM keresett így jótékonysági programjában felajánlott számítógépeihez az előírt kritériumoknak megfelelő társadalmi szervezeteket, de a legtöbbször magánszemélyek igyekeznek megszabadulni feleslegessé vált dolgaiktól. Régi számítástechnikai részegységek mellett sokan kínálnak ruhát vagy különféle gyűjteményeket. A kommunikáció nem egyirányú: lehetőség van kérések, kívánságok közzétételére is.

Az ingyenesség révén igen jó az esély arra, hogy a felkínált cikkre a felkínáló közvetlen közelében valakinek szüksége van. Bár a holmik többségét az emberek az eBayhez hasonló cserebere lapokon is eladhatnák, ám ott várni kell az árverés lebonyolítására, ráadásul az árut szakszerű csomagolásban postára kell adni, s még így sem biztos, hogy a vásárló végül valóban fizet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.