BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjedő hosting

Az Oracle Hungary megkötötte első magyarországi hostingpartneri megállapodását az Integris Rendszerház Kft.-vel, korábbi nevén a Rába Szolgáltatóházzal. Az Integris jelenleg a Rába csoport számára nyújt hostingszolgáltatásokat, az informatikán felül könyvelési és humánügyviteli szolgáltatásokat is. Az Oracle számára az együttműködés azért előnyös, mert ennek révén olyan területeken is bővítheti ügyfélkörét, ahol direkt licencértékesítéssel ez kevésbé lehetséges.

A hostingmegállapodás keretében a szofverlicenceket az Integris vásárolja meg az Oracle-től, amelyet meglévő hardver-infrastruktúráján futtat és szakemberei segítségével üzemeltet. Az ügyfél szolgáltatási szerződést köt az Integrisszel. Az adatok és információk az ügyfél tulajdonában maradnak. Az Integris az eddigiekben az Oracle ERP- s pénzügyi elemző és termelésirányítási alkalmazását nyújtotta szolgáltatási formában, amelyek köre a későbbiekben az Oracle bármely egyéb szoftverével bővülhet.

Az Integris független szolgáltatóként csak ez év őszén jelent meg az informatikai piacon, külső üzleti kapcsolatait most kezdi kiépíteni. A cég reményei szerint - elsősorban a nyugat-magyarországi régióban - a következő időszakban számos új ügyfelet szerezhet hostingszolgáltatásában - emelte ki az együttműködés bejelentése alkalmából Surányi Jenő ügyvezető igazgató.

Az Integris korábban a Rába csoport szolgáltató leányvállalataként működött és nyújtott különböző, többek között informatikai üzleti szolgáltatásokat a csoport tagjainak. A Rába vezetésének új üzleti stratégiája - a fő tevékenységekre koncentrálás - alapján a vállalat a kiszolgálótevékenységet külső szállítókhoz helyezte ki, és ezzel párhuzamosan írt ki pályázatot saját szolgáltató leányvállalatának értékesítésére is. A Rába ezen üzleti stratégiája egybeesett a Matáv azon törekvésével, hogy tevékenységét a hagyományos távközlési szolgáltatásokon túl kiterjessze az informatikai szolgáltatások területére is. Ennek eredményeként vásárolta meg a Matáv az Integris Rendszerházat.

Magyarországon is várhatóan egyre erősödik majd az a piaci folyamat, amelyben a nagyvállalatok mellett egyre több kisebb cég is már külső szolgáltatóktól veszi igénybe az informatikát, hasonlóan az energiaellátáshoz, a távközlési vagy a szállítási szolgáltatáshoz. Az eredeti informatikai erőforrás-kihelyezés (IT-outsourcing) a 80-as évek elején a fizikai eszközök bonyolultsága és magas ráfordítási költségei hatására indult meg. Az alkalmazásszolgáltatások a 90-es évek legvégén jelentek meg, előtérbe kerülésükben fontos szerepet játszott a távközlési infrastruktúra fejlődése.

Az outsourcingon belül a hostingszolgáltatás magában foglalja a szoftverek hálózaton keresztüli elérhetőségét, a rendszer üzemeltetéséhez szükséges hardverek működtetését és az alkalmazás-karbantartást. A felhasználó számára ez többféle előnnyel is jár: nincs szükség hardverberuházásra, nem kell alkalmazás licencet vásárolnia, ezáltal jelentős pénzügyi forrásai szabadulhatnak fel. A pótlólagos hardverbővítést és a szoftververzió-váltásokat is átvállalja a szolgáltató. Szükségtelen sok számítástechnikai szakembert alkalmazni, a szolgáltató átvállalja az informatikai beszállítóval való kapcsolattartást is.

Magyarországon a hostolt informatikai alkalmazások ma még meglehetősen ritkák, és elsősorban csak nagyvállalatok veszik igénybe. A cégek zöme úgy véli, hogy az üzletileg kritikus alkalmazások kihelyezése külső szolgáltatóhoz veszélyeztetheti működésének biztonságát. Ez a szemlélet azonban a szakértők szerint a jövőben megváltozik. Napjainkban már senkinek sem jut eszébe, hogy energiaigényének energiaszolgáltatóktól való vásárlása veszélyt jelenthet működésének biztonságára.

A Probe Group távközlési és informatikai piacokat kutató cég egyik tanulmánya az európai hostingpiac 25 százalékos éves növekedését prognosztizálja a következő évekre, s ennek nyomán a szektor forgalma 2007-re megközelítheti a 6 milliárd dollárt. A kutatás szerint a csökkenő IT-költések ellenére az outsourcingra, azon belül is a hosting különböző formáira költött összegek növekedni fognak, többek között a szélessávú hálózati elérés elterjedésének köszönhetően.

Egy másik felmérés szerint a magyarországi outsourcingpiac 2006-ig eléri a százmillió dollárt. (A viszonyítás kezdő évében, 2001-ben mintegy 70 millió dolláros volt a hazai piac.) A piaci bevételek több mint fele az információs rendszerek kihelyezéséből származik, második-harmadik helyen közel azonos megoszlással a hálózat- és desktopfelügyelet, illetve az alkalmazáskihelyezés szerepel. E három részterület a piac több mint 95 százalékát fedi le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.