BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Turizmus: erősödő e-üzlet

A hagyományos utazási irodák számára az egyre jobban teret nyerő internetes utazási szolgáltatások jelentős konkurenciát jelentenek, ezért üzleti stratégiájuk átgondolására kényszerülnek. Ugyanakkor az internet hatékony segítséget nyújt a turisztikai ágazatra jellemző kisebb vállalkozások szolgáltatásainak, turisztikai termékeinek piacra vitelében és értékesítésében - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Rt. elemzése.

Az idén júliusban készült felmérés időpontjában a kiutaztatással foglalkozó társaságok 80 százaléka, a beutaztatással foglalkozók 67 százaléka és a belföldi útszervezéssel foglalkozók 56 százaléka rendelkezett önálló webkikötővel.

Az eltérés egyrészt az egyes területeken belül mutatkozó piaci verseny intenzitásával, másrészt a szegmensek célcsoportjainak eltérő internethasználati szokásaival magyarázható. A beutaztatással foglalkozók érdeke, hogy az interneten keresztül gyors és közvetlen kapcsolatot tudjanak biztosítani a külföldi turisták számára, míg a kiutaztatással foglalkozó társaságok esetén a célcsoport jellemzően tehetősebb és az internet iránt fogékonyabb, illetve a külföldre utazók jellemzően több utazási információt szeretnének begyűjteni a kiutazási kockázatok csökkentése miatt. Az utazásszervezők várakozása alapján 12 hónapon belül az internetkapcsolattal rendelkező irodák további 15 százaléka tervezi, hogy kiépíti saját internetes megjelenését, így 2005 végére az irodák több mint 80 százaléka lesz elérhető a világhálón.

Azok az utazási irodák, amelyek online értékesítenek, jellemzően több weboldalon is elérhetővé teszik szolgáltatásaikat. 2004 nyarán a honlappal rendelkező társaságok 18,5 százaléka forgalmazta szolgáltatásait más utazási portálon keresztül.

Összességében 2005 végére a tervek alapján a saját weboldalt üzemeltető utazásszervezők közel 40 százaléka, a teljes körnek az egyharmada kapcsolódik majd az elektronikus kereskedelembe és értékesíti turisztikai szolgáltatásait saját honlapon vagy más utazási portálon keresztül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.