BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csodát ígérő spamküldők

Csodás képességek ígéretével próbálták rávenni a felhasználókat pénzköltésre a levélszemétküldők augusztusban - derül ki az informatikai biztonsági megoldásokat gyártó Clearswift szokásos havi Spam indexéből. A Magyarországon is bemutatott Batman: Kezdődik! és A fantasztikus négyes című film hatására világszerte elárasztotta az elektronikus postafiókokat az emberek titkos vágyainak beteljesítését ígérő levélszemét. A szuperhősökről szóló filmek körüli hírverést kihasználó spammelők a birtokukban lévő "áttörést jelentő technológiákkal" hosszabb életet, tökéletes testet, emberfeletti képességeket ajánlanak a vásárlóiknak. A leghiszékenyebbek még az életüket örökre megváltoztató varázsérméket is vásárolhatnak.

Annak ellenére, hogy józanul gondolkodva elérhetetlenek a kéretlen levelekben kínált emberfeletti képességek, a felhasználók mégis gyakran megnyitják ezeket az üzeneteket, sőt néha viccből ismerőseiknek is továbbítják őket - mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. Az ilyen magatartás pedig komoly veszélyeket is hordoz, hiszen amellett, hogy az ajánlott csodaszerek valószínűleg teljesen hatástalanok, az e-mailek megnyitásával a számítógépet könnyen rosszindulatú kódok fertőzhetik meg, különböző kémprogramok települhetnek vagy nem biztonságos weboldalakra juttathatják el a felhasználó titkos banki adatait.

Az augusztusi Spam index szerint ugrásszerűen megnőtt a szerencsejátékokat ajánló reklámlevelek száma, főleg a World Series of Poker póker-világbajnokság júliusi döntője óta. Az online játékokat kínáló PartyGaming és a hozzá hasonló vállalkozások - saját állításuk szerint - naponta 1,4 millió dollárt keresnek szolgáltatásaikkal.

A kéretlen levelek statisztikáját továbbra is az egészségügyi és pénzügyi témájú, például kölcsönöket vagy gyógyszereket ajánló spamek vezetik. A csalások jelentős részéért elsősorban az eBay és a South Trust cégtől származónak feltüntetett reklámlevelek a felelősek. A "gazdagodjon meg gyorsan" típusú csalásokból is egyre több van, júliushoz képest számuk megduplázódott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.