BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsítósávban a 3G

Ázsia után Európában is a gyorsítósávba került a 3G. A multimédiás, szélessávú mobilhálózatokra építő szolgáltatók jelentős része ma már nem(csak) a technológia kiépítésével foglalatoskodik. Komoly üzleti tervek is készülnek erre alapozva, ami jó jel lehet a távközléstől néhány éve elfordult befektetőknek is. Augusztus végén Magyarország is felkerült a 3G-térképre.

Az évekig megkérdőjelezett, félreértett új generációs (3G-UMTS) mobiltechnológia végre Európában is lendületet vett. Az új licencekre eurómilliárdokat költött szolgáltatók jó része - túl az építés fázisán - ma már további bevételi forrásként tekint az új hálózatokra. A piac bővülése egyre látványosabb. A világ legnagyobb mobilszolgáltatójának számító brit Vodafone csoport az idei év második negyedévében mintegy egymillióval növelte a szélessávú multimédiás hálózatait használó ügyfelei számát. Ugyanez a folyamat a generációváltásban úttörő hongkongi "3" csoportnál, az első negyedévben 1,7 millióval növelte az 3G-előfizetők táborát - idézi a legfrissebb elemzéseket a The Wall Street Journal.

Összességében azonban az UMTS-ügyfelek száma Európában még csak töredéke a teljes mobilos népességnek. Szakértők 2006-ra várják az igazi áttörést ezen a területen. A brit Ovum távközlési szakértői cég szerint a következő év végére az európai operátorok 63 millió 3G-előfizetőt tartanak majd nyilván, ez hatoda lesz a térség teljes ügyfélkörének. A felfutást nemcsak a bővülő hálózatoktól, hanem az UMTS-készülékek olcsóbbá válásától is várják az elemzők.

A mobilpiaci trendeknek, különösen a 2000. évi tőzsdei sokk után, jót tett, hogy ezúttal a technológiaváltás együtt járt a tartalombővüléssel. A mobil- és a multimédia beígért konvergenciája egyre inkább megvalósul. Az ügyfelek már Európában is nézhetik a tévét, szörfözhetnek a világhálón, tölthetnek le zenét, videotelefonálhatnak a szélessávú mobilhálózatokon, jóval megelőzve az egyébként technológiai éllovas USA-t.

A "3" csoport brit előfizetői havi 40 fontot költenek a "Nagy Testvér" valóságshow ottani adásainak letöltésére vagy az aktuális focimeccsek mobilos nyomon követésére is. Összevetésül: az átlag brit ügyfél havi mobilszámlája nem több 25 fontnál. A Vodafone tapasztalatai szerint német 3G ügyfeleinek mobilszámlája háromszor akkora, mint a hagyományos felhasználóké.

A jó hírek nyomán a befektetők is változtatnának a piaccal kapcsolatban az utóbbi években követett visszafogottságukon.

Csodát azonban egyik szolgáltató sem várhat, mivel a hagyományos mobilpiac is hamar elért az érett fázisba, a hangszolgáltatásokban már az ár az úr. Az elemzők figyelmeztetnek arra, hogy az egyre jobban terjedő 3G-nél is hamar beállhat egy szintre az átlagköltés. Összességében azonban ígéretes az új generációs piac, a készülékek egyre olcsóbbak lesznek, a szolgáltatóknak egyre kevesebbe kerül majd egy-egy előfizető megszerzése. A "3" csoport kimutatása szerint egy-egy új 3G-ügyfél megszerzése a múlt év második felében 9 százalékkal, 271 euróra csökkent. A Vodafone széles körű európai jelenlétét akarja kihasználni a nagy tételű készülékbeszerzéseknél.

Az európai szolgáltatóknak azonban tanácsos vigyázó szemeiket az éllovas Japánra vetni, ahol a fejlemények egyszerre biztatók és óvatosságra intők. A szigetország legnagyobb szolgáltatója, az NTT DoCoMo számai szerint a 13,7 millió 3G-s ügyfele 50 százalékkal többet költ havonta mobilhasználatra, mint az átlag, a cég teljes - egy előfizetőre jutó - havi költési kimutatása viszont még mindig csökken. A cég a minél nagyobb piaci részesedés eléréséért átalánydíjas tarifarendszer bevezetésén gondolkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.