BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsítósávban a 3G Európában

Augusztus végén a T-Mobile Magyarországon is elindította élesben az UMTS-szolgáltatást. Az ügyfelek a meglévő díjcsomagjaikkal és külön előfizetés nélkül használhatják a mobilmultimédia-rendszert. A videotelefonálás év végéig ingyenesen kipróbálható. A Pannon GSM is készül a 3G indítására, de a társaság - technológiától függetlenül - általában a mobil-szélessávra mint szolgáltatáskörre összpontosít. Ezért - ha lehet - még nagyobb intenzitással építi a jelenlegi GSM-hálózatok adatátvitelét gyorsító országos EDGE-rendszerét. A Vodafone Magyarország Rt.-nél a szolgáltatás a konceszsziós szerződésben előírt időpont előtt megkezdődik.

Októberben lesz az Európai Unió napirendjén a szélessávú vezeték nélküli szolgáltatások kérdése. A tagországoknak arról kell dönteniük, hogy az eddig deklaráltan a 3G-rendszereket kiszolgáló 2,5- 2,69 MHz-es frekvenciasáv maradjon az, ami, vagy váljon technológiasemlegessé, nyisson egyéb mobilszélessávú technológia, például a WiMAX felé. A tagállamok megosztottak. Nagy-Britannia vezetésével az egyik csoport az EU vezetésének támogatásával a frekvenciafelszabadítást támogatja, a másik tábor Francia- és Finnországgal az élen a zárt rendszer fenntartása mellett áll ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.