BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikrocsip-nyomozó

Az olasz rendőrség római központjában néhány hónapja új nyomozó állt munkába. Az információk feldolgozásán szükség esetén napokig dolgozik pihenés nélkül, s eredményei gyakran a tanúkat és a bíróságokat is ámulatba ejti. Az új "kolléga" munkába állítására mintegy egymillió dollárt költöttek, viszont azóta csak áramot igényel.

A felügyelő ugyanis egy az Egyesült Államokból vásárolt számítógépes rendszer, amely képes a tetthelyet három dimenzióban, színesben rekonstruálni. A sokszor napokon át készülő, tetszőlegesen forgatható kép megdöbbentően élethű: azon ugyanis a csempék és a szőnyeg mintázata mellett az áldozat haja színe és arcvonásai is jól azonosíthatók.

A gép üzembe állításával alaposan átalakult a helyszínelési munka is. Az eddigi mérőszalagos technika helyét lézerszkenner és szintező vette át. A berendezés egy-egy helyszínen 500 ezer mérési pontot vesz fel, amit számtalan, az apró részleteket rögzítő digitális fotó egészít ki.

A központi számítógép a bázison mindezekből valósághű látványképet szerkeszt, amelyet egy hatszor kétméteres képernyőn jelenít meg. Az ábrát hátulról vetítik ki, így a tanúk és nyomozók tetszőlegesen közel mehetnek a képhez anélkül, hogy árnyékot vetnének rá.

A tervezőirodákban és műtőkben már világszerte alkalmazott valósághű leképezés rendőrségi használata sokszor segít a tanúknak emlékeik felfrissítésében, s a számítógépes ábrával eldönthető az is, hogy bizonyos szögből mennyit láthatott valaki az esetből. Így a tanúk szavahihetősége gyorsan ellenőrizhető, s a pontos kép igen sokat segít a bírósági tárgyalásokon is a tetthely felidézésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.