BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napra forgó cella

A Berlini Műszaki Egyetemen kutatók olyan napelemet építettek, amely bárhol automatikusan megtalálja a napot, és követi annak mozgását. Az első tesztek szerint kéttengelyes szerkezetének köszönhetően jóval több áramot képes termelni, mint a fix vagy az egy tengely mentén a nap járását követő hagyományos cellák - tudósít a Financial Times Deutschland.

Az új megoldásnál a cellák képesek nemcsak síkban, de térben is követni a nap elmozdulását, így minden napszakban az ideális irányba néznek. Az égitest követését a cellákban mért ellenállás folyamatos optimalizálásával érik el.

A fejlesztők reményei szerint miközben egy fixen szerelt egy kilowattos, 8 négyzetméteres napelem egy nap alatt optimális esetben körülbelül öt kilowattóra áramot termel, az új megoldással szerelt rendszer ennek a duplájára lehet képes. Természetesen ennek megvan az ára is: a tányér folyamatos mozgatása a hagyományosnál jóval több áramot fogyaszt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.