BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netes ASP kkv-knak

A csoportmunkát és a dokumentumkezelést támogatja szeptembertől Magyarország első interneten keresztüli szolgáltatásként nyújtott vállalati szoftvere. Az Oracle-partnerként ismert Alpha Consulting által kifejlesztett rendszer és a rá épülő ASP-szolgáltatás a kis- és középvállalatok számára havidíjas konstrukcióban, elérhető áron teszi lehetővé a nagyvállalati szoftvertechnológiát. Az informatikai cégek már egy évtizeddel ezelőtt is nagy reményt fűztek az ASP modellhez, de a piac úgy tűnik csak mostanra érett meg erre a technológiára: a Gartner piackutató cég szerint az ASP vagy más néven az SaaS (Software-as-a-Service) már 2005-ben az első öt technológia közé kerül, és az IDC szerint 2008-ra értéke elérheti a 43 milliárd dollárt.

Az ASP/SaaS piaci elfogadása mögött több ok áll. Egy évtizeddel ezelőtt még nem volt kellő tapasztalat a modell gyakorlati működéséről. Ez számos üzemeltetési, biztonsági és egyéb kérdéseket vetett fel a vállalatoknál, amelyekre a választ végül többnyire a házon belül kiépített rendszerekkel adták meg. Mára azonban minden iparágban vannak évek óta működő rendszerek, amelyek példát mutatnak az újaknak. Mérséklődnek a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak is.

A technológia elfogadásának másik fő oka az informatikai rendszerek költséghatékonyságával szemben támasztott elvárások előtérbe kerülése. A vállalatok egy része csalódott a drágán kiépített rendszerek hatékonyságában. A szolgáltatás alapú megoldás kevésbé költségesnek bizonyul, főleg bizonyos vállalatméretek esetén. Számítások szerint egy integrált vállalatirányítási vagy ügyfélkezelő rendszer licencdíja több száz ezer dollár is lehet, az SaaS szolgáltatás felhasználónként jellemzően 50 és 100 dollár közötti költséget jelent havonta.

A hazai körülmények között a fejlesztőcég szerint a szolgáltatás alapú megoldás további előnyöket jelenthet a kisvállalkozásoknak. Ezeknél többnyire maga az alapinfrastruktúra is hiányzik a vállalati szoftverek üzemeltetéséhez, sőt többüknek még állandó irodájuk sincs. Az ASP rendszer helyfüggetlen, s nem igényel saját kiszolgálógépet, sem saját informatikai személyzetet.

A magyar cég szoftverének erőssége a széles körű információtömeg - termékek, marketingkampányok, telefonhívások, jegyzetek, hírek, észrevételek, ismeretek, tapasztalatok stb. - megfelelő öszszegyűjtésében és rendszerezésében mutatkozik meg. A döntéshozók és az elemzők olyan összefüggéseket és plusztudást tudnak kinyerni a rendszerből, amely a szétszórt adatokkal nem lehetséges.

Az SaaS modellben a bevezetési idő az előre telepített központi szerver miatt csökken, költsége tíz fő alatti szervezetnél nettó 240 ezer forint. A szolgáltatás havidíja felhasználónként nettó 6 ezer forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.