BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rajtolt az e-bíróság

Gyorsabb procedúrát, csökkenő költségeket remélnek a szakemberek a szeptember elsején indult elektronikus cégeljárástól. A magyar közszférában először a bíróságokon alkalmazzák üzemszerűen az elektronikus aláírást.

A rendszer működőképes, már csak az elektronikus dokumentumokat várják a cégbíróságok - nyilatkozta a Világgazdaságnak Horváth János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalának főosztályvezetője. A részvénytársaságok valamennyi cég- és változásbejegyzési, a kft.-k pedig a székhelyükre, fióktelepükre, tevékenységi körükre vonatkozó változásbejegyzési ügyeikben élhetnek az elektronikus út lehetőségével. Ugyancsak elektronikus úton tekinthetők meg a 2005 januárjától benyújtott cégiratok és igényelhető elektronikus cégkivonat, -másolat, -bizonyítvány is. Az elektronikus kérelembenyújtással egyidejűleg mód van az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton való megfizetésére. Az elektronikus bejegyzéssel élő vállalatok csak e-úton fizethetnek, de a papír alapú kérelmek benyújtói is választhatják ezt a fizetési módot.

A parlament két éve módosította a cégtörvényt, bevezetvén az elektronikus utat. A szabályok fokozatosan lépnek életbe. Az idén januárban láttak hozzá például a cégiratok digitalizálásához. A mostani, szeptemberi fontos "lépcső" után egy év múlva már a kft.-k valamennyi bejegyzési kérelme és bt.-k, illetve idővel minden gazdasági társaság számára biztosítva lesz elektronikus eljárás.

Horváth János elmondta: a cégbíróságok informatikai infrastruktúrájáért felelős igazságügyi tárcával együttműködésben folytak a technikai és a jogszabályi háttér megteremtésére, a bírák és alkalmazottak oktatására egyaránt kiterjedő előkészületek. Ennek során például az eddig külön hálózatban működő cégbíróságok később bekapcsolódhatnak a bíróságok nagy informatikai rendszerébe, ehhez új szervereket, lapolvasókat kaptak. Az igazságügyi tárca eddig több mint 600 millió forintot fordított a szükséges technikai eszközökre. Az elektronikus aláírás szolgáltatására irányuló nyilvános tendert a NetLock Kft. nyerte meg. A cégbíróságok 257 minősített és 70 fokozott biztonságú aláírásra jogosultak. A bírák száma kevesebb a kapott minősített aláírásnál. Így mód van arra, hogy a kiemelt területen foglalkoztatott munkatársak használják a "többletet", ezzel is gyorsítván az ügyintézés menetét - mondta a főosztályvezető.

Az ügyfeleket segítik, a bírósági munkát könnyítik a folyamathoz nélkülözhetetlen formanyomtatványok. Az elektronikus iratot a minisztérium céginformációs szolgálata lépteti be a Microsec Kft. által vezérelt rendszerbe. Ez az elektronikus kapu informatikai ellenőrző szerepet tölt be, és mintegy előkészítve továbbítja a dokumentumot az illetékes cégbíróságnak, amelynek érdemi válasza ugyanezen kapun át jut az ügyfél jogi képviselőjéhez.

A puding próbája, hogy megeszik, ezzel azonban még egy kicsit várni kell - közölte Horváth János. Az elektronikus cégeljárásban is nélkülözhetetlen az ügyvédi vagy a közjegyzői közreműködés. A jogi képviselők azonban kicsit elkéstek az e-aláírás startjával. Az ügyvédek kamarai engedélyezési eljárásban szerezhetnek jogosultságot az e-aláírásra, de még nem az igénylésnél, inkább az érdeklődésnél tartanak. A közjegyzőknél viszont e napokban zárul a minősített aláírás szolgáltatójának kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.