BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segíti a vezetést az elektronika?

Nem csodaszerek azok az elektronikus berendezések, amelyeket az autógyártók a vezetés megkönnyítésére fejlesztenek ki. Egy német kutatóintézet kísérletei szerint káros hatásai is lehetnek a szerkezeteknek. Miközben az autó menettulajdonságaira ható blokkolásgátló - ABS - és kipörgésgátló - ESP - ma már sok gépkocsi szériatartozéka, az újabb fejlesztésű rendszerek már nem az előnytelen fizikai jelenségeket, hanem a vezetők hibáit igyekeznek ellensúlyozni. Ez viszont egyes kutatók szerint hamis biztonságérzetet adhat.

A most tesztelés alatt álló rendszerek igen sokfélék: a sávtartás és a követési távolság őrzése mellett az elektronika átvenné például a visszapillantó tükör holtterének figyelését vagy a kanyarodási sebesség szabályozását is. Ez viszont agresszívabb vezetési stílushoz szoktathatja a sofőröket, s különösen veszélyes lehet, ha később ezek a vezetők egy alapfelszereltségű kocsiba ülnek be.

A technikai kivitelezés is sokkalta bonyolultabb, ez komplexebb elektronikát s így nagyobb meghibásodási lehetőséget eredményez. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.