BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Udvari" szoftverbeszerzés

Közel kétszer annyi szoftvert vásárolt az állam és az önkormányzatok tavaly közbeszerzési eljárás keretében Magyarországon - derül ki a témában készült országgyűlési beszámolóból. Az elektronikus kommunikáció erősödését mutatja a papírvásárlás csökkenése.

Általában nőttek a kiemelt infokommunikációs termékekkel kapcsolatos beszerzések, ezen belül a szoftverbeszerzés majdnem megduplázódott - derül ki a Közbeszerzések Tanácsának (KT) az elmúlt évről készített országgyűlési beszámolójából. Ez utóbbit az önkormányzatok Microsoft-licenc beszerzéséhez való csoportos csatlakozása generálta. Az előző évekhez képest viszont csökkent a papíráru-beszerzés, s ezt a költségvetési intézmények takarékos papírfelhasználása mellett az elektronikus kommunikáció előtérbe kerülésére vezetik vissza. Az irodatechnikai beszerzések mérséklődtek, a távközlésiek viszont lényegében stagnáltak.

A kiemelt termékek központosított, valamint a MeH költségvetési fejezet közbeszerzéseinek lebonyolítását a Miniszterelnökség közbeszerzési és gazdasági igazgatóságának jogutódjaként működő Központi Szolgáltatási

Főigazgatóság (KSZF) végzi. Ez tavaly mintegy ezer költségvetési intézmény és több mint ezerötszáz önként csatlakozó szervezet ellátását jelentette az állami normatívában meghatározott országosan kiemelt termékekkel.

A KSZF 2004-ben 20 központosított közbeszerzési eljárást indított, az évi összforgalom 73,15 milliárd forint volt. Ez 3,5 százalékkal több, mint a 2003. évi hasonló érték. Az elmúlt évi forgalom több mint a felét (mintegy 41,8 milliárd forint) az informatika tette ki.

A KSZF adatai alapján szinte valamennyi termékkörben elérhető megtakarítás a beszerzések központosítása révén, a szállítók különösen az internetszolgáltatás esetében biztosítanak jelentős kedvezményeket. Ezek mértéke azonban csak becsülhető, mivel a keretszerződések alapján szállítható több ezer termék és szolgáltatás tranzakciójáról ilyen összegzés nem készült. Az önkéntes csatlakozások magas száma így részben visszavezethető a piaci árakhoz, illetve a listaárakhoz képest nyújtott kedvezményekre, amelyek még a közbeszerzési díj felszámolása mellett is megtakarítást jelentenek a felhasználók számára. A KT tapasztalatai alapján az önkéntes csatlakozások azonban sok esetben nem a közvetlen megtakarításra, hanem az önállóan lebonyolított közbeszerzési eljárások költség- és időigényére, a megfelelő szakemberek hiányára, illetve a közbeszerzéssel együtt járó felelősségre mint visszatartó erőre vezethetők vissza.

A beszámoló kitér arra is, hogy 2004 második felében a KSZF - az elektronikus közbeszerzés bevezetésének előzményeként - olyan integrált rendszert hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a keretszerződésekben meghatározott termékeket fel lehessen tölteni egy egységes katalógusba. A szervezet ebben az évben kezdi meg a központosított közbeszerzési szerződések megkötésének és lebonyolításának elektronikus támogatását célzó rendszer létrehozását. A közbeszerzések szabályozása jelenleg is felülvizsgálat alatt van, és még a hagyományos eljárások lefolytatásához szükséges kellő gyakorlat sem alakulhatott ki. Az e-kereskedelem Magyarországon számos tekintetben nincs olyan szinten, mint Nyugat-Európában, illetve ami bizakodásra adhatna alapot a közbeszerzések elektronikussá tételében. Az elektronikus eszközökkel szemben mind a piac, mind a közigazgatás részéről még bizalmatlanság tapasztalható. A Közbeszerzések Tanácsa szerint ezért az elektronikus közbeszerzések hazai bevezetésére fokozatosan kerülhet sor, először várhatóan a központosított beszerzések lebonyolítása körében. Nemzetközi tapasztalatok is bizonyítják, hogy az elektronikus technikák alkalmazása az ezzel járó jelentős beruházási igény miatt a központi beszerzők gyakorlatában jelentkezik elsőként, a nagyszámú szerződés megkötésének támogatására. (MK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.