BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A távoli elérés is lehet biztonságos

A vállalatok részérÕl egyre általánosabb elvárás, hogy a munkatársak tartózkodási helyüktÕl függetlenül is bármikor elérhessék a céges informatikai rendszereket. Míg korábban az egyes telephelyeket bérelt vonalakon keresztül kötötték össze, addig napjainkra az internet széles körÛ elterjedése egy jóval olcsóbb és rugalmasabb megoldást kínál, a virtuális magánhálózatok létrehozását a világhálón keresztül – állítja Aad van Waveren, a BT kelet-közép-európai régióért felelÕs alelnöke.

Ez az eljárás azonban számos veszélyt rejt magában, így annak a szervezetnek, amely a magánhálózatát vagy a belsÕ informatikai rendszerét kívülrÕl is elérhetÕvé akarja tenni, olyan biztonsági megoldásokra is szüksége van, mint a személyes tÛzfal, a rosszindulatú kódokat felderítÕ alkalmazások, behatolásmegelÕzés, fájltitkosítás.

Az ilyen alapeszközök mellett még két technológia játszik fontos szerepet az internetes VPN-ek biztonságában: az IPsec és az SSL. Mindegyik megoldás úgy nyújt biztonságos elérést az arra jogosultaknak, hogy közben kizárja a külsÕ behatolókat.

Az IPsec révén a számítógépek távoli helyrÕl csatlakoznak egy adott hálózathoz internetkapcsolaton keresztül. A technológia fejlesztÕi nyílt szabványú keretet alkottak, amelynek révén a különbözÕ szállítók megoldásai együtt is használhatók, létrehozva ezzel a világ elsÕ szabványos titkosítási protokollját. Az IPsec VPN-ek használatához azonban speciális kliensalkalmazást kell telepíteni a végpontokon lévÕ számítógépekre, így ez csak akkor jelent megoldást, ha a felhasználó viszi magával a laptopot is. Arra már nem ad lehetÕséget, hogy bármilyen csatlakozási pontról, tetszÕleges géppel elérjék céges hálózatot.

Erre a problémára kínál megoldást az SSL- (Secure Socket Layer) technológia, amelyet eredetileg az internetes böngészÕt készítÕ Netscape fejlesztett ki, hogy biztonságossá tegye az adattovábbítást a világhálón keresztül. Napjainkra a megoldás olyan szintre jutott, hogy képes biztonságos csatornát létrehozni egy távoli felhasználó és egy szerver alapú alkalmazás között. A nyilvános kulcsú titkosításon alapuló SSL rugalmasabb, mint az IPsec, és nem igényel kliensszoftvert, ráadásul az általánosan elterjedt internetböngészÕkkel használható.

Arra a kérdésre, hogy melyiket célszerÛbb használni, nincs egyértelmÛ válasz, de aki minden lehetÕségre fel akar készülni, annak célszerÛ mindkét megoldást igénybe vennie – tette hozzá az alelnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.