BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adathalászok offenzívában

Rekordot döntött márciusban az adathalász (phishing-) támadások száma; az APWG adatai szerint 18 480, a felhasználók megtévesztését szolgáló e-mail kampányt indítottak az internetes bűnözők. A leggyakrabban a pénzügyi szférában érdekelt cégek nevével élnek vissza a csalók, a legtöbb phishingoldalt pedig az Egyesült Államokban üzemeltetik.

Minden korábbi rekordot megdöntött az adathalász (phishing-) támadások száma márciusban, öszszesen 18 480, a felhasználók megtévesztését szolgáló e-mail kampányt indítottak az internetes világ bűnözői – derül ki a phishing ellen küzdő nemzetközi szervezet, az Anti Phishing Working Group (APWG) jelentéséből. Öszszehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt még „csak” 12 883 ilyen jellegű támadásról számolt be az APWG. A phishingoldalak száma 9666-tal bővült márciusban az előző hónaphoz képest, ez a szervezet által mért eddigi második legnagyobb növekedés, csak januárban fedeztek fel több új adathalász oldalt, 9715-öt.

Jelentősen visszaesett ugyanakkor márciusban az adathalász csalásoknál használt márkanevek száma, hiszen míg februárban 105 vállalat nevével éltek vissza a kiberbűnözők, addig a következő hónapban már 70 cég volt érintett. A legtöbb phishingüzenetet egy bank nevében küldték, s ez arra utalhat, hogy a csalóknak sikerült kidolgozni egy olyan módszert, amelynek segítségével könnyen pénzt szerezhettek az adathalászat során birtokukba jutott információk felhasználásával. Továbbra is a pénzügyi szférában tevékenykedő cégek a leggyakoribb célpontjai a phishingtámadásoknak, részesedésük 90 százalékos, a legtöbb adathalász oldalt pedig az Egyesült Államokban üzemeltetik, míg a második helyen Kína áll.

Az adathalász támadások általában e-mailben történő megkereséssel kezdődnek, és különböző hivatalosnak látszó szövegekkel igyekeznek rávenni a bankok és internetes áruházak ügyfeleit adott weboldalak megnyitására és személyes adataik átadására. A levélben található hivatkozás természetesen az internetes bűnözők által készített weboldalra mutat, amely azonban hasonlít az eredeti honlapra.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint az igazán jó adathalász weboldalak képesek megtéveszteni a felhasználók 91 százalékát. A sikeres adathalászok nem csupán megbízhatónak tűnő oldalt készítenek potenciális áldozataik számára, de olyan megjelenést alakítanak ki, amely annyira meggyőző, hogy a felhasználó elmulasztja az internetböngésző által küldött figyelmeztetések ellenőrzését is, sőt gyakran egyáltalán nem foglalkozik azokkal.

Jó tanácsként elmondható, hogy banki vagy egyéb pénzmozgással kapcsolatos ügyekben nem szabad e-mailben található hivatkozásra kattintani, az adott oldal címét saját kezűleg kell begépelni. Célszerű megvizsgálni a honlap biztonsági tanúsítványát is, bár az tény, hogy ezen adatok csak megfelelő szakértelem birtokában nyernek értelmet.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.