BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itthon jó üzlet az ERP

A tavaly 2004-hez képest közel 15 százalékkal, több mint 60 millió dollárosra bővülő hazai nagyvállalati szoftverpiacon az idén további 10-12 százalékos növekedés várható. A fejlődés fő mozgatórugói a kis- és középvállalatok, illetve a gyártó és közműcégek.

Tavaly az előző évhez képest közel 15 százalékkal, több mint 60 millió dollárosra bővült a vállalatirányítási rendszerek (ERP) hazai piaca az IDC előzetes adatai szerint – tudtuk meg Marosvári Gábortól, a piackutató magyar leányvállalatának kutatásvezetőjétől. Az idén valamivel lassul a növekedés üteme, várhatóan 12 százalék körül alakul majd, elérve a 68 millió dolláros szintet.

A tavalyi bővülés főként a kis- és középvállalati kör megnövekedett beszerzéseinek volt köszönhető, mivel a hazai nagyvállalati szegmens már telített. Ebben a körben csak minimális mértékű volt az új licencek értékesítése. A kkv-k megnövekedett aktivitásának hátterében két tényező állt – mondta el Marosvári Gábor. Nagy segítség volt számukra, hogy megnyíltak előttük az unió strukturális forrásai, megteremtve a rendszerek bevezetésének finanszírozási alapjait. Az ERP-alkalmazások bevezetésének másik ösztönzője a rendkívül éles verseny, amely elemi érdekké teszi az új, automatizált adminisztrációs megoldások bevezetését. Különösen az 50–200 alkalmazottat foglalkoztató kkv-k körében volt nagy érdeklődés tavaly a vállalatirányítási rendszerek iránt. A kisebb, néhány tucat fővel dolgozó vállalkozások is felismerték ugyan az ilyen megoldások előnyeit, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy még az uniós forrásokkal együtt sem képesek előteremteni egy integrált szoftver bevezetésének pénzügyi alapjait.

Az ágazatokat vizsgálva a gyártóipar bizonyult a legnagyobb megrendelőnek, 2005-ben a vállalatirányítási rendszerekre költött összegek közel 30 százaléka tőlük származott. Ennek hátterében az áll, hogy számukra elengedhetetlen a túléléshez a termelési folyamatok automatizálása, az emberi munka lehető legnagyobb mértékű kiváltása, a költséghatékonyság javítása. Mellettük még a közműszolgáltató cégeknek volt viszonylag jelentősebb, 15 százalékos részesedése az ERP-költésekből. Az idén továbbra is a kis- és közepes méretű cégek jelenthetik a legfontosabb vevőkört a megoldásszállítók számára, és várhatóan az olyan ágazatok, mint pl. az üzleti szolgáltatói szektor, valamint a kis- és nagykereskedelmi vállalatok is fokozhatják költéseiket a megrendelői oldalon.

Fokozott érdeklődésre számít az IDC kutatója a helyi önkormányzatok részéről is. Számukra az elektronikus közigazgatásról szóló tavaly ősszel életbe lépett törvény is indokolja, hogy minél előbb bevezessenek valamilyen integrált alkalmazást az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos feladataik ellátásához. Átfogó kormányzati reformok esetén az egészségügyi intézmények is megjelenhetnek megrendelőként, illetve nőhet az igény az ilyen megoldások iránt a központi költségvetéshez tartozó szervezetek részéről is.

A megoldásszállítók között továbbra is őrzi vezető pozícióját a piac több mint egyharmadát uraló SAP. Az üldözők – Microsoft Dynamics, Libra (Volán Elektronika) Oracle, R&R Software – között viszont rendkívül éles verseny alakult ki. A szoftvergyártók között egyébként megindult egy lassú, de biztos konszolidáció, a nagy nemzetközi cégek agresszív piaci stratégiája, a kemény árverseny miatt a kisebb hazai fejlesztők egy része hosszabb távon megszűnhet, vagy esetleg valamelyik multinacionális társaság viszonteladójává válhat – tette hozzá Marosvári Gábor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.