BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitörési pont a virtualizáció

A virtualizációt tartja a következő évek egyik nagy kitörésének a Novell mind a szerver-, mind az asztali gépek oldalán. A cég a nyílt és a zárt forrású szoftver kombinálásával kínál komplex vállalati megoldásokat. A virtualizáció fogalma szerint a szoftvert a mindenkori hardver korlátaitól és követelményeitől elvonatkoztatva lehet használni. A cég a fogalom megvalósításának mindkét irányzatát követni kívánja: a teljes virtualizációt és a paravirtualizációt.

A teljes virtualizációt úgy kell értelmezni, mint egy közvetítő réteget, amelyen keresztül ugyanazt a számítógépet több operációs rendszeri környezet (más néven több virtuális gép) is használhatja szimultán módon.

Ezt úgy lesz lehetséges, hogy az egyidejűleg aktív operációs rendszereket nem kell módosítani, azok változatlan kiépítésben használhatók a rajtuk futtatott alkalmazásokkal együtt. Ez viszonylag egyszerű eljárás, megvan azonban az a hátránya, hogy bizonyos számú műveletet ismételten végre kell hajtani, s ez jelentősen lassíthatja a futási sebességet. A teljes virtualizáció megvalósításában a Novell a VMware nevű vállalattal működik együtt.

A második nagy megvalósítási kategóriát a paravirtualizáció képezi, amelyben szintén egy absztrakciós (szoftver-) réteg közvetít a fizikai hardver és a rajta kialakított többféle operációs rendszeri környezet (vagy másképpen: virtuális gép) között. Ennél a megvalósításnál azonban a gépen vendég státusban használt operációs rendszert módosítani kell, hogy érzékelje a közvetítő réteg (más nevén hypervisor) jelenlétét. Ez ugyan bonyolultabb eljárás, de azzal az óriási előnnyel jár, hogy nem okoz számottevő sebességvesztést a végrehajtás során. Ebben a – paravirtualizációs – technológiában a Novell két partnerrel folytat együttműködést, az egyik a Virtual Iron, a másik a XenSource. Ez utóbbi nyílt forrású platform, A Xen-szoftver részint szervezi az egyidejűleg aktív operációs rendszereknek a közös hardvererőforrásokhoz való hozzáférést, egyúttal ütemezi is a szoftverben megvalósított virtuális gépek működését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.