BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számhordozó szomszédok

Romániában is hamarosan beindulhat a szabad verseny sajátos formája a távközlési piacon. Az ottani szolgáltatóknak április végétől kell felkészülniük a számhordozhatóság lehetőségére, az erről szól hatósági rendelet hatálybalépését követően, amely előírja, hogy a rendszernek kilenc hónap múlva már működnie kell. A szakértők várakozásai szerint a számhordozás Romániában is az ügyfelek nagyobb mobilitását vonja maga után, ezért a szolgáltatóknak vélhetően nagyobb árat kell majd fizetniük a felhasználók hűségéért – írja az Adevarul.

Romániában egyelőre még nem készültek felmérések arra vonatkozóan, hogy hányan használják majd ki az új számhordozási lehetőséget és hagyják el szolgáltatójukat, mindenesetre az ottani távközlési hatóság 11-13 eurónak megfelelő összegben határozta meg a számhordozás ügyfelek által fizetendő árát.

A legnagyobb román vezetékes szolgáltatóra egyéb versenyélénkítéshez kötődő terhek is hárulnak. A Romtelecomnak a távközlési hatóság határozata értelmében 2008-ig a hálózatát helyi szinten is elérhetővé kell tennie az alternatív szolgáltatók számára. Jelenleg Romániában harminchat alternatív vezetékes szolgáltató van bejegyezve – az egyikben érintett a Magyar Telekom –, és ezeknek összesen közel félmillió ügyfele van. Szakértők szerint számuk jelentősen növekszik majd, ha a szolgáltató előhívó alkalmazásának kötelezettsége megszűnik majd, annál is inkább, mert az alternatív szolgáltatók kedvezőbb áron kínálják szolgáltatásaikat a Romtelecomnál; az árkülönbség a külföldi hívásoknál akár a negyven százalékot is elérheti.


Magyarországon a számhordozás két lépcsőben valósult meg. Először a vezetékes piacon teremtették meg a szolgáltatóválasztás ezen formáját 2004 januárjától. A mobilpiacon a feltételek néhány hónappal, később ugyanazon év májusában valósultak meg. A Nemzeti Hírközlési Hatóság által nyilvánosságra hozott statisztikák szerint a jelenleg is még mintegy 3,3 millió számot jelentő vezetékes piacon a lehetőség beindulása óta ez év februárjáig közel 135 ezer telefonszámot tartott meg a tulajdonosa más körzetbe költözése után is. A ma már 9 millió fölötti ügyfélszámot regisztráló mobilpiacon pedig 2006. március végéig összesen 110 126 mobilszámot hordoztak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.