BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Skype, MSN: Hogyan tegyük biztonságossá?

Megfelelően magas szintű vállalati biztonsági szabályozások mellett, a vállalaton belül egy kiválasztott alkalmazás integrálásával valósítható meg a chat programok, Skype vagy egyéb "ingyenes" hang-adat kommunikációs rendszerek használata vállalati környezetben. Figyelembe kell venni azonban, hogy a vállalati vagyon védelme érdekében az ezen rendszerekhez kiépített biztonsági rendszer bevezetése és üzemeltetése jelentős költséggel jár, így ezek az eszközök csak a magánfelhasználók számára jelentenek ingyenes használatot.

A chat programok, a Skype és az egyéb ingyenes hang-adat kommunikációs rendszerek (MSN, Yahoo Messenger, AOL Instant Messenger) vállalati jövőjéről tartottak kerekasztal beszélgetést a NAVIGATOR Informatika Zrt., a NextiraOne Magyarország Kft., és a Noreg Kft műszaki vezetői, valamint dr. Novák Tamás informatikai és munkajog szakértő. A szakértők egybehangzó véleménye szerint ezen eszközök vállalati használata leginkább biztonsági kérdéseket vet fel. Kockázati tényezőt jelentenek mind a külső támadások, mind az alkalmazottak jóhiszeműsége, nem utolsó sorban pedig a programok magáncélú használatára fordított idő, valamint a nem megfelelő körültekintéssel történő használat is károkat okozhat. Mindezek ellenére hosszú távon elképzelhető, hogy vállalati alkalmazásokká válhatnak ezek a rendszerek. A chat programok és az IP alapú hang-adat átviteli rendszerek között már egyre kisebb a funkcionális különbség, kérdés, hogy melyik alkalmazás tudja majd meghódítani a vállalati piacot.

"Az utóbbi időben Magyarországon is egyre több vállalat részéről mutatkozik igény az azonnali üzenetküldő programok használatára, ügyfeleink 5-8 százaléka már felkért minket hogy vizsgáljuk meg, milyen módon lehet ilyen rendszereket integrálni" - mondta el Bánffy Miklós, az IT és telekommunikációs szolgáltatások integrálásával foglalkozó NextiraOne Magyarország Kft. műszaki igazgatója. "A vállalatok ügyfeleik nyomásának engedve, a jobb kiszolgálás érdekében gondolkodnak el az azonnali üzenetküldő szolgáltatások bevezetésén, és azok integrációján saját rendszerükbe" - tette hozzá Bánffy.

Patkó Attila, a NAVIGATOR Informatika Zrt. MSP üzletág igazgatója is hasonló tapasztalatokról számolt be: "Ügyfeleink közel 10 százaléka kérte fel cégünket azonnali üzenetküldő alkalmazások biztonságos integrálására. Hosszú távon ezen programok vállalati használatának evolúciója megegyezik majd bármely más vállalati alkalmazás kiválasztási módjával: a biztonságos működés érdekében egy vállalaton belül egyféle azonnali üzenetküldő alkalmazás telepítését javasoljuk, a biztonságos környezet kialakítása és a hatékony üzemeltetés érdekében."

"Az azonnali üzenetküldők vállalati használata alapjában véve a vállalati kultúra és a biztonság megoldásának kérdése. A védelem szabályozási szinten már most is megoldható, de a valós idejű fizikai védelmi megoldások ma még messze vannak az általános hálózatbiztonsági megoldások szintjétől" - nyilatkozott Kovács Tamás, a Noreg Kft. műszaki igazgatója. "Az emberi tényezővel pedig a legmagasabb biztonsági szint mellett is minden esetben számolni kell" - tette hozzá Kovács.

Az azonnali üzenetküldő és hangátviteli programok használatával kapcsolatban felmerülő egyik leggyakoribb probléma annak magáncélú felhasználása. A programok jellegéből adódóan hátráltathatja az alkalmazottat a munkavégzésben, amellyel számottevő munkaidő kiesést illetve kárt okozhat a munkáltatónak. "Még az azonnali üzenetküldők bevezetése előtt tisztázni kell a felek felelősségét" - figyelmeztet dr. Novák Tamás, a Novák és Társai Ügyvédi Iroda vezetője. "A Biztonsági Szabályzat elkészítése azért is javasolt, mert egyértelműen meghatározza a jogokat és kötelezettségeket, és ezzel mind a munkáltatót, mind pedig a munkavállalót védi. Ezen kívül érdemes a munkaszerződésben is rögzíteni az adott felhasználó munkaköréhez igazodó szabályozásokat" - tette hozzá Novák. VGO

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.