BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-hulladék egyszerűbben

A leselejtezett elektromos és elektronikai eszközök európai uniós tagállamok közötti szállítására vonatkozó előírások egyszerűsítéséért lobbiznak a hardvergyártók, hogy csökkenthetők legyenek az e-hulladékok kezelésével kapcsolatos költségek. Ajánlásuk szerint a szóban forgó termékeket az úgynevezett zöldlistás hulladékok közé kellene sorolni. A könnyítést követően az e-hulladékokat az egyes tagállamok között lényegében úgy lehetne szállítani, mint ha országhatárokon belüli mozgás történne. Ezzel a hasznosító cégek az eddiginél gazdaságosabb üzemméretet tudnának kialakítani, s becslések szerint a kibocsátó oldal költségei akár ötven százalékkal is csökkenhetnének.

A költségcsökkentés kérdésének előtérbe kerülése nem véletlen, hiszen az EU-tagállamokban 2006-ban – Magyarország két év haladékot kapott – fejenként már minimum négy kilogramm e-hulladék begyűjtését és hasznosítását kellett megszervezni, s ennek a költségei a gyártó-forgalmazó vállalatokat sújtják. Ráadásul az Euwid magazin beszámolója szerint az Európai Bizottság 2008-ban a leselejtezett elektromos és elektronikai eszközök kezelésére vonatkozó irányelv módosítását tervezi, ennek keretében várhatóan nyolc kilóra emelik a fejenkénti begyűjtési kötelezettséget. Szigorítás esetén a gyártó-forgalmazó cégeknek Európában évente 3,5-4 millió tonna e-hulladék kezelését és finanszírozását kell megszervezni, amelynek költségei – szakértők szerint – közösségi szinten elérhetik az évi egymilliárd eurót. (Cikkünk a 2. oldalon)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.