BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzátutalás már mobilon is

A mobiltelefon-szolgáltatók szeretnék elérni, hogy lehetőség legyen mobiltelefonon keresztüli külföldre történő pénzutalásra. Ezért a szolgáltatókat tömörítő GSM Association és az amerikai MasterCard Worldwide pénzügyi szolgáltató kísérleti projektet indít Indiában, elsősorban a külföldön dolgozók hazautalásaira építve.

A potenciális piac hatalmas lehet, hiszen a Világbank adatai szerint 2005-ben 175 millió külföldön munkát vállaló dolgozó mintegy 230 milliárd dollárt utalt vissza a hazájába. A MasterCard szerint azonban a föld lakosságának fele nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz a tartózkodási helye közelében, így a mobiltelefonos utalás lehetőségével 2012-re akár 1000 milliárd dollárra is nőhet az ilyen tranzakciók összege.

A MasterCard és az indiai Bharti Airtel projektjében a nemzetközi társaság a különböző országok szolgáltatói közötti klíringfeladatokat látja el. Hasonló tervek készülnek Kenyában is, ahol a Safaricom az egyik brit szolgáltatóval a Nagy-Britanniában élő kenyai munkásoknak kínálna hamarosan lehetőséget arra, hogy fizetésüket kényelmesebben utalhassák haza a családjuknak. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.