BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sebezhetőbbé váltak a netezők

A világháló egyik legveszélyeztetettebb korcsoportja a 15–17 éves korosztály – állapítja meg páneurópai felmérésében az Insafe, a biztonságos internetezést propagáló nemzetközi szervezet. A több mint 12 ezer résztvevő bevonásával készített felmérés kitér arra, hogy a fiatalok milyen személyes adatokat adnak meg a weboldalakon, hogyan chatelnek, miként kezelik az e-mail üzeneteket, illetve a veszélyeket rejtő programokat és webhelyeket.

A felmérés megállapítja, hogy a fiatalok, különösen a 10–18 évesek, óvatosan állnak az azonnali üzenetküldő (messenger) szolgáltatás használatához: több mint felük elutasítja a számukra ismeretlenektől érkező meghívásokat. Ugyanakkor az összes válaszadó 56 százaléka teljes körű leírást ad magáról az új barátokkal való kapcsolat kialakítására szolgáló közösségi oldalakon, és szükség szerint magánéleti részletekkel is szolgál. Ha pedig online játékot kínáló webhely kér regisztrációt, akkor többségük a valódi személyes adatait adja meg. Csupán 36 százalékuk használ ilyenkor hamis, fiktív adatokat. A felmérésben részt vevők többsége azonban nyitott arra is, hogy többet tudjon meg a biztonságos internethasználatról.

Az online vásárlások fizetési módszereire vonatkozó kérdésre a válaszadók 83 százaléka azt mondta, hogy szüleitől kér engedélyt a bankkártyás fizetésre. A tíz év alattiak egyötöde viszont azt válaszolta, hogy engedély nélkül használja fel erre szülei hitelkártyáját. Ugyanennyien hamis adatokat adnak meg.

A válaszadók fele megpróbál leiratkozni a listáról, ha például egy ingyenes csengőhang letöltését követően gyakran kap SMS-eket, és az egyenlege vészesen csökkenni kezd. Több mint kétharmaduk mobilszámot vált, és jelzi a panaszát a szolgáltatónak. A tízévesek mintegy harmada azonban nem tudja, mit tegyen ilyen esetben. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.