BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha többé másolásvédelem?

A világ harmadik legnagyobb bevételű zenei kiadója, az EMI úgy szeretné az interneten minél előbb hozzáférhetővé tenni teljes gyűjteményét, hogy a dalokat nem védenék másolást megakadályozó technológiák. A Financial Times információi szerint már meg is kezdték a tárgyalásokat a legnagyobb internetes zeneáruházakkal a megfelelő árképzésről.

A hír azért is különösen figyelemreméltó, mert az Egyesült Államokban 70 százalékos piaci részesedésű iPod zenelejátszókkal óriási sikert arató Apple elnöke, Steve Jobs alig néhány napja szólította fel a zenei iparágat, hogy mondjon le az eddigi, rendszerint cégenként egyedi másolásvédelmi megoldások alkalmazásáról. Így minden legálisan eladott dal valamennyi lejátszón meghallgatható lenne.

Az informatikai óriás első emberét az késztette a felhívásra, hogy a fogyasztóvédők össztűz alá vették a cég Fairplay névre keresztelt védelmi rendszerét, mivel az megakadályozta, hogy az Apple zeneboltjában, az iTuneson legálisan megvett dalokat nem Apple gyártmányú lejátszókon is meghallgathassák tulajdonosaik. Eddig a vállalat azzal védekezett, hogy a négy nagy zenei kiadó, az EMI, a Sony BMG, a Warner és az Universal ilyen védelmi rendszerek alkalmazását követeli meg a forgalmazóktól. Ha a fejlemények után csak az Apple távolítaná el a védelmet az eladott zeneszámokról, már az is komoly hatással lenne a piacra, hiszen az iTunes igen népszerű. Az áruház mostanság napi ötmillió dalt értékesít, s közel négyéves fennállása során immár több mint 2 milliárd zeneszámot adott el az interneten keresztül. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.