BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerzői jogot sértenek a keresők

Február közepén egy brüsszeli bíróság úgy döntött, hogy az internetes keresőportált üzemeltető amerikai Google megsértette a szerzői jogokat azzal, hogy oldalain belga lapok cikkeire mutató linkeket jelentetett meg az érintettek engedélye nélkül. Az ítélet, amely ellen az első nyilatkozatok szerint a napi (!) 25 ezer eurós kártérítés megfizetésére is kötelezett Google fellebbezni kíván, szakértők szerint egész Európában komoly kihatással lesz azon hírkeresők működésére, amelyek lényegében önálló tartalom nélkül, más oldalak híreit rendszerezve működnek. A vén kontinensen ugyanis a szerzői jogokra vonatkozó nemzeti szabályozások lényegében azonosak.

A több mint tucatnyi, franciául és németül publikáló lap jogainak védelmében pereskedő Copiepresse arra hivatkozott, hogy a Google az újságokra való hivatkozások közlésével lényegében azok munkatársainak a tevékenységéből profitált. A Google, amelyet szeptemberben még napi 1 millió eurós büntetés fenyegetett, bár csak a kereső felületén közöl hirdetéseket, a linkeknek helyet adó, 2006 elején elindított belga híroldalon nem, már korábban eltávolította a pereskedő lapok cikkeire mutató linkeket az oldalairól. Eredetileg perbe szállt az újságírók és fényképészek két érdekvédelmi szervezete is, de az amerikai cég azokkal peren kívül már megegyezett.

A Google álláspontja szerint a különféle cikkek kereső-adatbázisban való indexelése és az azokra mutató internetes hivatkozások közlése nem tartozik szerzői jogvédelem alá. A cég kiemelte: minden további felhasználás esetén eddig is külön szerződéseket kötöttek az érintettekkel. Az amerikai cég szerint szó sincs ellenérdekeltségről: a keresőmotorok növelik az újságok olvasottságát, így azok bevételeit is.

A mostani jogvita korántsem példa nélküli: a Copiepresse a konkurens Yahoo! francia nyelvű oldalát is bíróság elé citálta, a francia AFP hírügynökség pedig még 2005 elején perelte be Amerikában hasonló jogsértésért a Google-t. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.