BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négyszeres netsebességgel

Miközben különféle speciális célú – többnyire kutatóintézetek között kiépített – hálózatokon másodpercenként akár tíz gigabitnyi adat továbbítása is megoldható, a háztartások számára elérhető leggyorsabb kapcsolat kevesebb mint századekkora sebességre képes. Ez azonban megváltozhat, ha a német kutatási és fejlesztési minisztérium Viola (Verticaly Intergrated Optical Testbed for Large Applications) projektjének sikerét át tudják ültetni a gyakorlatba is. Ott ugyanis a ma is használt üvegszálas kábeleken másodpercenként 40 gigabites átviteli sebességet értek el – derül ki német forrásokból.

Ha emellett még azt a technológiát is alkalmazzák, amelyben különféle hullámhosszokon (színeken) eltérő információt továbbítanak, a sebesség 2500 gigabit lehet másodpercenként. Mivel egy kábelen egyidejűleg 80 szín továbbítható, egyszerre ennyi 40 gigabites kapcsolat hozható rajtuk létre. Ahhoz azonban, hogy a mai infrastruktúra átviteli sebességét valóban ilyen szintre lehessen növelni, a csomóponti berendezések cseréjére lehet szükség, mivel azok nem feltétlenül képesek az információ ilyen gyors feldolgozására. Ki kell cserélni a jelerősítőket is.

A mindennapi alkalmazás azonban ennek ellenére sincs messze. A Magyar Telekom fő tulajdonosa, a Deutsche Telekom és a német gázellátó rendszer kommunikációs hálózatát működtető Gasline két 800 kilométeres tesztszakaszon elvégezte a szükséges fejlesztéseket, s kiderült: az elképzelés a gyakorlatban is megvalósítható, hiszen a nagy elektronikai cégek (Siemens, Cisco, Ericsson, Alcatel, Juniper) már ma is gyártják a szükséges berendezéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.