BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor a rádióban: az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy meg akarja buktatni a magyar kormányt

Hogy a fészkes fenében lehetne így versenyezni? – tette fel a kérdést a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor úgy értékelte a strasbourgi vitát, hogy nekünk rontottak, rock and roll volt.

„Odamentem, ahogy ez illendő, van egy programunk, ami nagyon színvonalas. Emiatt a vita is színvonalas lehetett volna. Ehhez képest, akik összegyűltek Strasbourgban, vérgőzös állapotba kerültek” – erről is beszélt a magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban, amikor a szerdai vitáról kérdezték, amit az Európai Parlamentben folytatott.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a rádióban: nekünk rontottak, rock and roll volt / Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor megpróbálta magyar szempontból megfejteni, mi volt az értelme ennek az egésznek. Az történt, hogy az Európai Bizottság elnök asszonya és az Európai Néppárt elnöke, tehát Ursula von der Leyen és Manfred Weber bejelentette, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt.

 Bejelentették, hogy nekik egy másik kormány kell

– fogalmazott. Azt is megnevezték, kikből álljon ez a brüsszelita kormány. Az, hogy ezt nyíltan belevágják a világ képébe, annak a szégyentelensége szokatlan. Az európai szocialisták Dobrev Klárát akarják delegálni, a Néppárt pedig Magyar Pétert. Ez az a koalíció, amelynek a házassága meg is történt a szemünk előtt. Celebrálta Von der Leyen, Manfred Weber volt a tanú, a két érintett pedig világosan megmondta, hogy készen állnak arra, hogy teljesítsék, amit Brüsszel kér. Ez négy súlyos dolgot jelent a kormányfő szerint:

  1. be fognak szállni a háborúba, fogunk fegyvert szállítani és adunk pénzt,
  2. be kell engedni a migránsokat,
  3. el kell törölni a családtámogatási rendszert,
  4. és be kell szállni a kereskedelmi hidegháborúba. 

Ezzel vége lenne a szuverenista magyar politikának, úgy fogunk kinézni, mint amit láttunk Strasbourgan. „Értjük, hogy ez a tervük, de azért mi is itt vagyunk. Nem oda, Buda! Ehhez a magyaroknak is lesz egy-két szava. Ezért kellett visszavágnom, mert az nem megy, hogy Brüsszelből megmondják, hogyan éljünk és ideküldik a zsoldosaikat. Ez már volt, ettől szabadultunk meg harminc éve. Ez a múlt. Én bejelentettem az ellenállást, hogy ezzel szemben fogunk állni. El fogják ezt fogadni, mert látják, hogy ezen a csatán rajta fognak veszteni” – szögezte le.

Nem akarják ezt a vitát Brüsszelben, mert túl sok takargatnivalójuk van. A magyar kormánynak vannak javaslatai. Az első uniós elnökségkor, 2011-ben a pénzügyi válságot kellett kezelni. Akkor azt vetették fel, hogy külön egyeztessenek arról az eurózóna tagállamai, hogyan kell az eurót megmenteni. „Most azt javasoljuk, tegyük ugyanezt Schengennel, hagyjuk ki ebből a bizottságot. Ez alá kell berendelni az európai határvédelmet.”

Rámutatott, hogy a migrációba belebuknak kormányok. Megváltozott, hogy a jó emberek támogatják, a rosszak ellenzik a bevándorlást. Nő a bűncselekmények száma, terror fenyeget, nem beszélve a súlyos anyagi terhekről. A német, francia, holland helyzet azt mutatja, hogy egész Európa fordul ebben a kérdésben.

Arra viszont csekély esély van, hogy a versenyképességi csapdából ki tudjunk törni. Orbán Viktor hetek óta a magyar gazdasággal foglalkozik, és össze is rakták az első nagy akciótervet. Óriási lendületet fognak adni a magyar gazdaságnak, a gazdasági semlegesség eredményezni fog egy 3-6 százalékos növekedést, de ez 2025 első negyedévében látszik majd.

Az első a megfizethető lakhatás. Várjuk, hátha Budapest is mond már végre valamit, mert itt a legnagyobb baj. Kész koncepciója van a kormánynak, kollégiumok, lakhatási támogatás, vidéki otthonteremtés támogatása, eltörlik a bürokratikus akadályokat. 

Lesz egy nagy lakásboom.

Megismételte, hogy nem irreális, hogy egymillió forintos átlagkereset legyen Magyarországon. Megcsinálják a munkáshitelt, és méretnövekedést akarnak elérni a kkv-knál. Ez lesz a Demján Sándor-program. „Erre összpontosítok, aztán Brüsszel meg egye meg, amit főzött.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy mindennek a feltétele a növekedés. Jó beruházásokhoz lehet forrást találni, de amikről ő beszél, azt a belső növekedésből kell kitermelni, de úgy, hogy közben csökkenteni kell az államadósságot és a költségvetési hiányt. Ez lehetséges, kiszámolták, jól halad. Ezeket a kormány tárgyalni is fogja. hamarosan egy általános kormányhatározat jelenik meg feladatokkal, rá egy-két hétre a konkrét intézkedések is jöhetnek. „Új gazdaságpolitika kell, ehhez pedig új egyezség. Ezért tárgyalunk a szakszervezetekkel is.”

A fogyasztásról szóló vitát nem tartja egészségesnek. Ne szóljon bele senki, ki mire költi a pénzét. Hagyni kell az embereket, és lehetőségeket kell felkínálni. De látszik, hogy van pénz, hiszen 10 százalékos növekmény történt a bérekben az infláció fölött. A gondot a járműipar lassulása okozza. „Mi sokat tettünk az elektromos járművekre, nehogy az legyen, hogy bezárják a hagyományos gyárakat. Minden nagy autógyár itt marad Magyarországon, biztosan tudom mondani. Ez óriási dolog, két három év múlva nyilvánvaló lesz, hogy lépésekkel a világ előtt járunk” – mondta.

Amikor ezeket az autókat eladják a nagyvilágban, akkor a jövő év második felében ez megtolja a magyar gazdaságot, ezért vállalja a 3-6 százalékos gazdasági növekedést. „Hosszú távon fényesek a magyar gazdaság kilátásai” – zárta rádióinterjúját Orbán Viktor. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.